Hlavní obsah

Severní Korea hrozí vypovězením příměří z roku 1953

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang/New York

Severní Korea v úterý varovala, že vypoví příměří z roku 1953, jež ukončilo Korejskou válku. Uvedla to před zasedáním rady bezpečnosti OSN, kde předloží Spojené státy návrh rezoluce, která by zpřísnila sankce vůči Kimovu režimu. O těch už předem jednaly s Čínou, takže by se je mohlo podařit schválit ještě v březnu.

Severokorejský armádní důstojník varoval před vypovězením korejského příměříVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

O výhružce vypovězením příměří informovala severokorejská státní tisková agentura KCNA. Zdůvodnila ji právě možnými sankcemi a také právě probíhajícím vojenským cvičením Jižní Koreje a Spojených států.

Očekává se, že USA návrh, posilující minulé sankce přijaté po předchozích jaderných testech KLDR z let 2006 a 2009, předloží na úterním zasedání Rady bezpečnosti. Protože Washington a Peking, který patří k zastáncům Pchjongjangu, ale vadí mu třetí jaderný pokus KLDR, se na podobě sankcí předem dohodly, existuje šance, že bude návrh schválen ještě v březnu. Podle agentury AFP byla jednání mezi Američany a Číňany tvrdá.

Zatím ale není známo, jakou podobu bude mít zostření sankcí, které by se mělo uplatnit kvůli jaderné zkoušce KLDR. Třetí test byl zatím nejsilnější. Podle Pchjongjangu se už podařilo severokorejským expertům nálož zmenšit, takže jde umístit na balistickou raketu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Letošní společné pozemní, námořní a letecké cvičení USA a Jižní Koreje začalo 1. března a podle plánu by mělo trvat až do 30. dubna. Účastní se ho 10 000 amerických vojáků a 200 000 příslušníků jihokorejské armády.

Korejská válka z let 1950-53 skončila pouze příměřím, nikoli podpisem řádné mírové smlouvy, takže zúčastněné strany zůstávají de iure ve válečném stavu.

Výběr článků

Načítám