Hlavní obsah

Sever Číny včetně Pekingu ochromil oranžový písek z pouště. Zrušeny stovky letů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Sever Číny včetně metropole Pekingu zasáhla v pondělí písečná bouře, která je podle meteorologů nejhorší za poslední desetiletí. Kvůli písku, který z pouště Gobi přivál silný vítr, byly zrušeny stovky letů, informovala agentura Reuters. Očekává se, že se písečná bouře posune jižně k deltě řeky Jang-c’-ťiang a pomine během středy až čtvrtka, uvedlo čínské ministerstvo životního prostředí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Peking zahalil oranžový písek z pouště GobiVideo: Reuters

 
Článek

„Je to nejintenzivnější písečná bouře v naší zemi za posledních deset let, která navíc pokryje nejširší oblast,” napsal na své webové stránky čínský národní meteorologický úřad.

Dvě mezinárodní pekingská letiště k poledni místního času (05:00 SEČ) zrušila kolem pětiny letů, písek také v hlavním městě zkomplikoval pozemní dopravu, píše agentura AP.

Podle meteorologů písek a prach zasáhne 12 provincií a regionů od Sin-ťiangu v severozápadním cípu Číny po nejvýchodnější provincii Chej-lung-ťiang.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Peking zasáhla písečná bouře.

Písečné bouře jsou v březnu a v dubnu v Pekingu poměrně časté, a to kvůli blízkosti rozlehlé poušti Gobi, jež se rozkládá přes sever země a Mongolsko. Svůj podíl na tom má i odlesňování a eroze napříč severní Čínou, podotýká Reuters.

Čínská vláda utratila miliardy dolarů na projekty, které mají zastavit rozšiřování pouští, mimo jiné vysazováním stromů či ochranou zbývajícího rostlinstva na okraji pouštních oblastí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám