Hlavní obsah

Šéf pirátů dostal od somálského prezidenta diplomatický pas

Nairobi

Somálský prezident poskytl diplomatický pas vysoce postavenému veliteli somálských pirátů a ochránil ho tak před zatčením. Ve zprávě pro Radu bezpečnosti OSN to tvrdí monitorovací skupina Spojených národů. Podle somálského diplomata při OSN je zpráva součástí očerňující kampaně proti somálské vládě.

Foto: Profimedia.cz

Somálský prezident šajch Sharif Sheikh Ahmed

Článek

Experti ve zprávě také uvádějí, že ochrany somálských úřadů požívají i jiní důležití pirátští velitelé, a kritizují "klima beztrestnosti" pro somálské námořní lupiče.

Vůdce pirátů Mohamed Hassan zvaný Afweyne prý diplomatický pas vydaný se souhlasem prezidenta šajcha Sharifa Sheikha Ahmeda použil při své dubnové cestě do Malajsie. Tamním imigračním úřadům předložil dokument vydaný somálskou prezidentskou kanceláří, podle nějž byl zapojen do boje proti pirátství.

Prezident Ahmed činitelům Spojených národů řekl, že pas byl "jedním z několika stimulů", jejichž cílem bylo zneškodnit Afweyneovu pirátskou skupinu.

Hledají nové způsoby vedoucí k zisku

Tajemník somálského velvyslance při OSN zprávu označil za součást očerňující kampaně proti somálské vládě. Upozornil, že přechodný kabinet se připravuje na volby plánované na polovinu srpna, a "načasování zprávy by mohlo vyvolat nestabilitu a zmatek". Volby, po kterých by zbídačelá země měla dostat trvalou vládu, by se měly konat do 20. srpna.

Úspěšnost pirátských útoků na lodě od roku 2010 klesá. Zčásti za tím stojí mezinárodní námořní operace ve vodách, kde piráti působí, a také bezpečnostní opatření na námořních plavidlech. Somálští piráti ale prý zkouší nové cesty. V severní Keni a v Somálsku podle OSN stále častěji unášejí zahraničí turisty a humanitární pracovníky, za které pak požadují výkupné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám