Hlavní obsah

Sebevražedný atentátník zaútočil na pákistánském tržišti, 33 obětí

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád
Aktualizováno

Nejméně 33 obětí si vyžádal v pátek sebevražedný atentát na severozápadě Pákistánu na vesnickém tržišti v obci Astarzaj. Osmdesát lidí bylo zraněno. Atentátník tam vjel s autem plným výbušnin a odpálil je mezi skupinou šíitů. K útoku se přihlásila málo známá radikální sunnitská skupina Laškare Džhangvi al-Almi.

Foto: Reuters

Auto zničené při atentátu v Pákistánu

Článek

Atentátník zaútočil v blízkosti malého hotelu na tržišti Kača Paka. „Útok by spáchán v 11 hodin dopoledne a nyní je pět hodin odpoledne, stále však není k dispozici žádný jeřáb ani nakladač, který by odklidil trosky, a bylo možné vytáhnout mrtvá těla,“ uvedl předseda vesnické rady s dodatkem: „Lidé to dělají holýma rukama.“

Počet mrtvých může ještě vzrůst, protože výbuch byl velmi silný. „Desítky obchodů byly zničeny. jejich střechy se propadly a mnoho lidí zůstalo pod troskami," řekl předseda.

Foto: Fayaz Aziz , Reuters

Lékaři ošetřují muže zraněného při atentátu v pákistánském Astarzai.

Trh byl plný lidí, kteří si nakupovali potraviny na víkend a na oslavu konce ramadánu, na svátek  íd al-fitr. Zemřelo také několik dělníků, kteří odjížděli na svátek domů a čekali na autobusy.

Útok spáchaný u posádkového města Kohat souvisí se sektářským násilím. Skupina Laškare Džhangvi al-Almi uvedla, že šlo o odvetu za smrt významného duchovního vůdce Maulany Amina, který byl v Hangu zabit v červenci. Skupina je podle expertů napojena na síť al-Kajda.

Foto: Reuters

Trosky na místě atentátu v Pákistánu.

Vesnice, kde byl spáchán útok, sousedí s kmenovou oblasti Orakzaj, kde je v poslední době aktivní pákistánský Tálibán a odkud pochází jeho současný šéf Hakkimulláh Mehsúd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám