Hlavní obsah

Sebevrah zabil v pohřebním průvodu v Pákistánu 30 truchlících

Novinky, ČTK, BBC, aš, AFP
ISLÁMÁBÁD
Aktualizováno

Pohřební průvod v pákistánském městě Déra Ismaíl Chán v pátek zmasakroval výbuch. Podle policie na něj zaútočil sebevražedný atentátník. Agentura AFP uvádí, že počet obětí vzrostl už na třicet. Zraněných je 60. Útok byl zřejmě motivován sektářsky, ve městě jsou častá vzájemná napadání mezi sunnity a šíity.

Foto: Mustansar Baloch , Reuters

Útoky radikálů na severozápadě Pákistánu při afghánských hranicích jsou časté.

Článek

Terčem útoku se stal tisícihlavý průvod truchlících na pohřbu šíitského náboženského vůdce Šíra Zamana zastřeleného ve čtvrtek. Akci zřejmě podnikla větší skupina útočníků. Po explozi vypukla na místě přestřelka, která po chvíli skončila, ale situace ve městě zůstává napjatá.

„Výbuch nastal, když městem šel průvod na pohřeb šíity zabitého včera,“ uvedl pro agenturu Reuters nejvyšší představitel oblasti Sajíd Muhsín Šáh.

Počet obětí roste

Tajemník policejního náčelníka Sanaulláh dodal: „Byl to sebevražedný atentát. Našli jsme nohy muže podezřelého z útoku.“ Z místa tragédie dodal první informace o obětech. "Zabit byl více než tucet lidí, sbíráme těla a zraněné a odvážíme je do nemocnice.“ Postupně se však ukazovalo, že počet obětí byl vyšší.

Administrátor nemocnice Ašík Salím uvedl k průběžnému počtu obětí: „Dvacet lidí zahynulo a asi 25 jich bylo zraněno. Varoval ale před dalším nárůstem. Podle aktuálních zpráv agentury AFP je mrtvých třicet.

Podle Sanaulláha střelba, která se ozvala po explozi, později utichla, ale situace ve městě je nepřehledná.

Déra Ismáíl Chán je centrem sektářsky motivovaného násilí. Sunnitské skupiny napadají už dlouho šíity. Město leží na západním břehu řeky Indus a nedaleko kmenové oblasti Jižní Vazíristán, kde má základny radikální hnutí Tálibán.

Reklama

Výběr článků

Načítám