Hlavní obsah

Satelity objevily v Severní Koreji 13 tajných laboratoří na výrobu jaderných zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Týmy analytiků objevily na území Severní Koreje třináct dosud neznámých tajných pracovišť, která se zabývají vývojem a výrobou raket a raketové techniky, napsala to agentura AP s odkazem na zprávu Centra strategických a mezinárodních studií (CSIS - Center for Strategic and International Studies).

Foto: Handout, Reuters

Satelitní snímek základny Sakkanmol z letošního března.

Článek

Analytici se domnívají, že podobných pracovišť může být kolem dvou desítek. K objevení míst napomohly snímky z komerčních satelitů.

Součástí objevených pracovišť sice nejsou odpalovací rampy, ale v místech se měly vyrábět střely a s nimi související technologie.  Objekty jsou v hornatých a obtížně dostupných místech Severní Koreje, uvádí CSIS. Objekt Sakkanmol, který zpráva zmiňuje, se nachází v horách v provincii Severní Hwanghe, asi 85 kilometrů od jihokorejských hranic.

V objektech by mohly být balistické rakety nejrůznějšího doletu, tedy i takové, které jsou schopny zasáhnout Ameriku.

Foto: Mapy.cz

Tajná pracoviště se nacházejí například v Sakkanmolu v provincii Severní Hwanghe.

Existenci těchto míst Pchjongjang dosud nikdy nepřiznal.

Vůdce Severní Koreje Kim Čong-un letos v září slíbil rozebrání zkušebního střediska raketových motorů a odpalovací rampy Sohe za účasti mezinárodních expertů.

Odborníci v této souvislosti ale upozorňují na to, jak velmi obtížné bude ověřování případné mezinárodní smlouvy o denuklearizaci, na níž trvají Spojené státy a jejich spojenci. Severní Korea musí podle nich v budoucí smlouvě přiznat jejich existenci a umožnit náležité inspekce.

Reklama

Výběr článků

Načítám