Hlavní obsah

Satelit objevil u Austrálie podezřelé objekty, mohlo by jít o trosky boeingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra
Aktualizováno

Na satelitních snímcích Indického oceánu asi 2000 kilometrů jihozápadně od Austrálie byly zpozorovány dva předměty, které by mohly souviset se zmizelým letadlem společnosti Malaysia Airlines. O záběrech informoval australský premiér Tony Abbott. I posádka amerického pátracího letounu P-8 Poseidon se domnívala, že je lokalizovala, později to ale popřela. Objekty tak zatím nebyly nalezeny a čtvrteční pátrání bylo s nastalou nocí ukončeno bez výsledku.

Australský premiér Abbott informoval parlament o možném nálezu trosek ztraceného letadlaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Mluvčí sedmé flotily uvedl, že se posádce poseidonu podařilo s pomocí radaru lokalizovat podezřelé objekty, o nichž mluvil australský premiér. Pilot ale později sdělil, že radarové odrazy, které zachytl ultramoderně vybavený letoun, nesouvisejí s předměty ze satelitních snímků. Stroj pátral ve vytýčené oblasti tři hodiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Australské letectvo zatím bezvýsledně pátrá po troskách ztraceného letadlaVideo: Reuters

V oblasti pátrají další letadla a dorazila tam i norská nákladní loď. Posádky letadel nemohly objekty vizuálně spatřit, protože v místě prší a je tam nízká oblačnost.

Premiér informoval o satelitních záběrech

„Objevily se nové a věrohodné informace související s pátráním v jižním Indickém oceánu,” řekl podle CNN Abbott australskému parlamentu.

„Australský úřad pro námořní bezpečnost (AMSA) dostal informace založené na družicových snímcích o objektech, které by mohly být s pátráním spojené. Podle analýzy specialistů na nich byly identifikovány dva předměty, které se mohou vztahovat k probíhajícímu pátrání,” upřesnil zprávu premiér.

Foto: Hoda Emam, Reuters

Satelitní snímky čtyřiadvacetimetrového objektu v moři u Austrálie.

„Mohu informovat parlament, že (letoun Lockheed P-3C) Orion Královských australských vzdušných sil byl odkloněn, aby se předměty pokusil lokalizovat.” Následovat ho budou tři další letadla, včetně amerického a novozélandského, a dvě lodě, které míří do oblasti nacházející se 2500 kilometrů jihozápadně od Perthu. Jednou je australská válečná HMAS Success.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Objekty mají adekvátní velikost 

Podle AMSA měří jeden z objektů 24 metrů. „Objekty jsou relativně nezřetelné. Zdá se mi, že mají adekvátní velikost, pravděpodobně jsou zaplavené a pohupují se nahoru a dolů,” řekl šéf AMSA John Young. Zdůraznil ale, že je potřeba dostat se na místo, najít je a vyhodnotit. Upozornil, že komplikací může být špatná viditelnost. Oceán je v místě pátrání hluboký několik kilometrů a větší kus je v hloubce.

Malajský ministr dopravy a obrany Hishammuddin Hussein dodal, že druhý má pět metrů, a oba snímky získaly australské úřady z komerčního satelitu.

Austrálie propátrává rozsáhlou oblast Indického oceánu od té doby, co se potvrdilo, že Boeing 777 se 239 lidmi na palubě mířící z Kuala Lumpuru do Pekingu náhle změnil směr na jihozápad, přeletěl Malajsii a letěl nad Indický oceán.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letadlo australského královského letectva vyráží do pátrací akce po zmizelém boeinguVideo: Reuters

Po letadle se pátrá už 13 dní zcela bez výsledku, neboť zpočátku nebylo známo, že letoun změnil směr letu, takže byl hledán jen v Jihočínském moři.

Podle CNN novou informaci prověřuje i malajsijská armáda. Ministr dopravy a obrany Hishammuddin Hussein uvedl: „Mohu potvrdit, že máme nové vodítko. Od prvního dne od zmizení letadla sledujeme každé jednotlivé vodítko a tentokrát doufáme, že by mohlo být pozitivní." Verifikace ale nějakou dobu potrvá.

Foto: US Navy, Reuters

Posádka námořního průzkumného letounu P-8A Posedion u obrazovek pátracích radarů.

Anketa

Myslíte si, že se ztracené letadlo najde?
ano, brzy
22,7 %
ano, ale bude to trvat dlouho
63,4 %
ne
13,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2306 čtenářů.

Reklama

Související články

Naši občané boeing neunesli, tvrdí Čína

Čína začala v úterý pátrat po zmizelém dopravním letadle společnosti Malaysia Airlines na svém území. Oznámila to tisková agentura Nová Čína s odvoláním na...

Výběr článků

Načítám