Hlavní obsah

Rusové prý sestřelili gruzínský bezpilotní letoun

– TBILISI

Ruská stíhačka o víkendu sestřelila gruzínský bezpilotní letoun. Oznámilo to v pondělí gruzínské vojenské letectvo s odvoláním na videozáznam incidentu. Ruská strana obvinění popřela.

Článek

"Ruský MiG-29 sestřelil 20. dubna neozbrojený bezpilotní letoun, který vykonával průzkum nad gruzínským území," řekl agentuře Reuters velitel gruzínského letectva plukovník David Najrašvili. Přítomnost ruského letounu nad gruzínským územím podle něj naprosto odporovala právu.

"To je nesmysl. Co by dělala ruská stíhačka nad gruzínským územím?" prohlásil naopak mluvčí ruského vojenského letectva.

Na záběrech, které gruzínské letectvo poskytlo Reuters, je vidět, jak stíhačka odpaluje raketu ve směru bezpilotního letounu - a o pár vteřin později obrazovka, přenášející záznam ze stroje, zbělala. Na stíhačce, která odpálila raketu, nebyly vidět žádné výsostné znaky.

Letoun podle Najrašviliho mohl být jedině ruský. "MiG-29 je ruský letoun. Nemá je ani Gruzie, ani abcházští separatisté," řekl a dodal, že podle radaru letoun vzlétl ze základny v Abcházii a po útoku odletěl do Ruska.

Už v neděli se k sestřelení gruzínského průzkumného stroje přihlásili abcházští separatisté. Ale vzápětí gruzínské úřady popřely, že by zřícený stroj byl gruzínský. Obdobný incident se stal 18. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám