Hlavní obsah

Ruský torpédoborec osvobodil loď unesenou somálskými piráty

Novinky,
Moskva
Aktualizováno

Velký ruský protiponorkový torpédoborec Maršál Šapošnikov v noci na čtvrtek osvobodil v Indickém oceánu ruský tanker Moskevská univerzita, který ve středu unesli somálští piráti. Potvrdilo to ruské ministerstvo obrany s tím, že všech 23 členů ruské posádky vyvázlo bez zranění, i když byly použity zbraně. Část pirátů byla zajata.

Foto: Profimedia.cz

Protiponorkový torpédoborec Maršál Šapošnikov v Indickém oceánu

Článek

Osvobození tankeru potvrdilo i ruské námořnictvo. "Posádka a loď byly osvobozeny, piráti zajati. Během operace neutrpěla zranění ani posádka, ani příslušníci námořní pěchoty," uvedl mluvčí ministerstva obrany plukovník Alexej Kuzněcov.

"Operaci provedli námořníci z posádky ruské vojenské lodi Maršál Šapošnikov. Loď přibližně ve tři hodiny v noci doplula do oblasti, kde se nalézal tanker, a za pomoci pozorování technickými prostředky vyhodnotilo velení situaci. Pak padlo rozhodnutí uskutečnit operaci," řekl agentuře RIA Novosti nejmenovaný vysoce postavený představitel koaličních sil, které jsou koordinovány v rámci mise Evropské unie.

Tanker plující ze Súdánu do Číny s nákladem ropy byl přepaden ve středu ráno v Adenském zálivu. Útočili na něj piráti ve dvou rychlých člunech, kteří jej ostřelovali automatickými zbraněmi. Posádka tankeru se nakonec vzdala. Na místo útoku okamžitě vyrazil velký protiponorkový torpédoborec Admirál Šapošnikov.

Piráti driftovali

Stíhání usnadnil fakt, že piráti nezamířili s uneseným tankerem hned k pobřeží Somálska, kde mají své základny, ale driftovali na místě útoku asi 350 kilometrů od Sokotry.

Kapitán válečného plavidla potvrdil, že po vyhodnocení situace se rozhodl pro útok. Zjistil, že posádka je v bezpečí uzamčené místnosti. Proto vzlétl vrtulník s výsadkovým komandem, které se spustilo na palubu tankeru a v nastalé přestřelce piráty porazilo. Jeden pirát byl podle agentury RIA Novosti zastřelen, dalších deset jich bylo zajato.

Tanker plující pod liberijskou vlajkou přepravoval 86 000 tun ropy za 52 miliónů dolarů (více než miliardu korun) ze Súdánu do čínského přístavu Ning-po. Loď vlastní Novorossijská dopravní společnost. Ropa patří společnosti Unipec, jednomu z největších světových dovozců ropy zásobujícímu také čínské trhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám