Hlavní obsah

Rusko v případě konfliktu v Abcházii a Osetii hrozí silou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Pokud v Abcházii a Jižní Osetii vypukne vojenský konflikt, Rusku nezbude než reagovat vojenskými prostředky. S odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí to v pátek oznámila agentura ITAR-TASS. Rusko pohrozilo, že by mohlo použít vojenskou sílu na ochranu svých krajanů, ruských občanů, v separatistických gruzínských regionech, Abcházii a Jižní Osetii, pokud by byli napadeni.

Článek

Rusko se údajně obává, že Gruzie v nejbližší době začne vojenskou operaci proti Abcházii. Řekl ti zvláštní představitel ruského ministerstva zahraničí pro vztahy se zeměmi Společenství nezávislých států Valerij Kenjajkin. "Na každou nezákonnou vojenskou činnost je odpověď, nevylučujeme, že Gruzie může začít vojenskou operaci proti Abcházii v nejbližší době, nelze to vyloučit," prohlásil Kenjajkin.

Rusko minulou středu oznámilo, že naváže těsnější vztahy s Abcházií a Jižní Osetií, separatistickými gruzínskými regiony. Gruzie nařízení ruského prezidenta Vladimira Putina odsoudila a označila je za porušení mezinárodního práva.  

O víkendu pak vztahy mezi zeměmi poznamenalo sestřelení gruzínského bezpilotního letadla. Gruzie zveřejnila video, podle něhož letoun sestřelil ruský armádní MiG-29. Moskva to popřela a k útoku se přihlásili abcházští separatisté. Tvrdili, že k sestřelení využili letadlo československé výroby L-39 Albatros.

Abcházie a Jižní Osetie

Abcházie a Jižní Osetie po rozpadu Sovětského svazu jednostranně vyhlásily nezávislost na Gruzii a tu následně ubránily i v ozbrojeném konfliktu s Tbilisi. Žádná země světa však až dosud jejich nezávislost neuznala, dokonce ani Rusko ne, ačkoli hospodářsky oba sousedící regiony podporuje.

Poslanci ruského parlamentu 21. března prezidentovi Putinovi doporučili, aby ve světle jednostranně vyhlášené nezávislosti Kosova diplomatické uznání gruzínských separatistických regionů zvážil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám