Hlavní obsah

Rusko: Pomůžeme s balzamováním Cháveze, jsme v tom nejlepší

Ruští odborníci nabídli Venezuele, že pomůžou s balzamováním těla prezidenta Huga Cháveze, pokud o to Caracas požádá. Napsala to ruská agentura ITAR-TASS v souvislosti se zprávami, že ostatky mrtvého venezuelského prezidenta Huga Cháveze by měly být nabalzamovány a veřejně vystaveny. Chávezův pohřeb bude v pátek.

Foto: Jorge Dan Lopez, Reuters

Tisíce lidí se ve středu 6. března loučili s Hugem Chávezem v ulicích Caracasu

Článek

Ruští experti tvrdí, že s balzamováním mrtvých mají nejvíc zkušeností. Chávez zemřel 5. března, tedy přesně 60 let po smrti Josifa Stalina. Nabalzamované tělo sovětského diktátora bylo v Moskvě vystaveno osm let.

"Rusko disponuje absolutně špičkovou technologií balzamování, která už funguje mnoho let a je rozpracovaná do detailů," řekli ruské agentuře moskevští specialisté.

Foto: Roberto Candia, Reuters

Hugo Chávez, archivní foto

Balzamováním se v Rusku zabývá laboratoř nesoucí jméno "Vědeckovýzkumné a učebně metodické středisko biomedicínských technologií".

Rusové balzamovali i Gottwalda  

Seznam zasloužilých nebožtíků, o které se pracovníci centra postarali, je už poměrně dlouhý. Prvním byl v roce 1924 zakladatel sovětského státu Vladimir Uljanov (Lenin), jehož ostatky dodnes spočívají v mauzoleu na Rudém náměstí. Sílí ale hlasy po jejich pohřbení do země.

Foto: Sergei Karpukhin, ČTK/AP

Nabalzamované tělo Vladimira Lenina, archivní foto z roku 1997

Po Leninovi o balzamování dlouho nikdo zájem neprojevil, dost práce měli zato ruští odborníci po druhé světové válce. V roce 1949 přišel na řadu bulharský komunista Georgi Dimitrov, v roce 1952 mongolský maršál a komunistický vůdce Chorlogín Čojbalsan, rok po něm pak vůdce československých komunistů Klement Gottwald. Jeho balzamování nebylo podle historiků příliš úspěšné, Gottwald byl nakonec v roce 1962 zpopelněn.

Vietnamského revolucionáře Ho Či Mina pomáhali ruští odborníci balzamovat v roce 1969, angolského vůdce Agostinha Neta v roce 1979 a v roce 1985 guayanského prezidenta Lindena Forbese Burnhama.

Zatím posledním státníkem, na jehož posmrtné úpravě se Rusové podíleli, byl v roce 1995 severokorejský prezident Kim Ir-sen.

Balzamování státníků v Rusku spadá do kompetence kremelské ochranky FSO. Ta se zatím případným angažmá expertů ve Venezuele podle ITAR-TASS nezabývá, protože z Caracasu nepřišla oficiální žádost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám