Hlavní obsah

Ropnou plošinu přepadli nigerijští povstalci a unesli pět cizinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lagos

Nigerijští ozbrojenci při útoku na ropnou plošinu v oblasti delty řeky Nigeru v noci na pondělí zranili dva zaměstnance ropné společnosti a dalších pět unesli. Zástupce společnosti Afren, která plošinu provozuje, agentuře AFP sdělil, že uneseni byli dva Francouzi, dva Američané a Kanaďan.

Foto: George Esiri, Reuters

Povstalci z Hnutí za osvobození delty Nigeru

Článek

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Philip Crowley podle AP sdělil, že uneseno bylo celkem sedm lidí, mezi nimi dva Američané. Signály, že mezi unesenými jsou i dva francouzští občané, má podle mluvčího ministerstva zahraničí Bernarda Valera také Paříž.

Napadená plošina High Island VII byla do oblasti dopravena teprve před nedávnem. V současné době se připravovalo zahájení těžby. Vedení společnosti informovalo, že byla přepadena také jedna ze servisních lodí. Oba objekty jsou prý nyní opět pod kontrolou společnosti.

Útok má zřejmě na svědomí Hnutí za osvobození nigerské delty (MEND). Povstalci MEND se k němu zatím přímo nepřihlásili, v pondělí ale rozeslali prohlášení, ve kterém varovali před sérií útoků na těžební zařízení v oblasti.

Na majetek ropných společností v minulých letech běžně útočili povstalci MEND i jiných hnutí. Požadují, aby z těžby ropy měli větší užitek místní obyvatelé, kteří i přes obrovské zisky ropných společností žijí na pokraji chudoby. Násilí ustalo po příměří, které s povstalci vyjednal předešlý prezident Umaru Yar'Adua výměnou za rozsáhlou amnestii. Příměří bylo ale posléze vypovězeno a Yar'Aduově nástupci Goodlucku Jonathanovi se zatím nepodařilo problém povstalců vyřešit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám