Hlavní obsah

Radikálové povraždili za rok v Mali přes 450 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bamako

Muslimští radikálové a etnické ozbrojené skupiny zabili loni v centrální oblasti Mali více než 450 civilistů. Rok 2019 tak byl, pokud jde o počet obětí, nejhorším obdobím od začátku nynější krize v Mali v roce 2012. Podle agentury AP to uvedla organizace Human Rights Watch (HRW) ve své pondělní zprávě.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Maliští vojáci při operaci proti radikálům

Článek

„Ozbrojené skupiny zabíjejí, mrzačí a terorizují komunity v celém centrálním Mali a zjevně přitom nemají žádné obavy, že by se kvůli tomu musely zodpovídat,” řekla ředitelka HRW pro oblast západní Afriky Corinne Dufkaová,  „počet lidských obětí neustále roste, protože smrtící cyklus násilí a pomsty pokračuje.”

Ozbrojení útočníci dokonce začali vyhledávat své oběti ve veřejných dopravních prostředcích, aby je pak kvůli jejich etnické příslušnosti zabili, upozornila HRW. Svědci vyšetřovatelům vylíčili případ, kdy džihádisté loni na kontrolním stanovišti nedaleko města Sévaré zastavili dvě vozidla veřejné hromadné dopravy, kterými se lidé vraceli z nedalekého tržiště. Ozbrojenci pak vytáhli ven 11 dogonských mužů. Později bylo sedm z nich nalezeno s prostřelenou hlavou, zbylí čtyři se dosud nenašli.

Džihádisté tímto způsobem ještě více stupňují napětí mezi etnickými skupinami, které v minulosti vedle sebe dlouho žily v relativním míru.

Skutečný počet obětí není znám

Muslimské extremistické skupiny podle agentury AP do svých řad získávají muže z etnické skupiny Fulbů. Na druhé straně jsou rychle zformované ozbrojené skupiny Dogonů považovány za spojence maliské armády při jejím tažení proti džihádistům.

Ze 456 zabitých civilistů, které zdokumentovala HRW, bylo 116 přímo spojováno s muslimskými extremisty. Zbylých 340 mrtvých se stalo obětí násilí mezi komunitami, které páchají ozbrojené skupiny vytvořené podle etnické příslušnosti. Skutečný počet obětí tohoto násilí ale není znám.

Džihádisté v roce 2013 ztratili kontrolu nad oblastmi na severu Mali v důsledku vojenské operace pod vedením Francie. Vzbouřenci se ale přeskupili a v následujících dvou letech se mnohým z nich podařilo proniknout víc na jih, kde začali do svých řad verbovat Fulby.

Maliské soudy loni usvědčily a odsoudily 45 lidí v souvislosti s některými menšími útoky, uvedla Human Right Watch. „Pozornost soudců se však musí ještě upřít na mocné vůdce ozbrojených skupin, kteří jsou zodpovědní za nejhorší ukrutnosti,” zdůraznila organizace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám