Hlavní obsah

Řádění tajfunu Bopha na Filipínách: přes 270 mrtvých za jediný den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila
Aktualizováno

Už více než 270 obětí má tajfun Bopha, který v úterý zasáhl Filipíny. Informovala o tom ve středu agentura AP s odvoláním na novou bilanci zveřejněnou místními úřady. Tento tajfun je nejhorší bouří, která Filipíny v letošním roce zasáhla. Na 170 000 lidí kvůli bouři opustilo své domovy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tajfun Bopha na Filipínách má přes 200 obětíVideo: Reuters

 
Článek

Tajfun, který na Filipíny udeřil v úterý, se ve středu přesunul zpět nad moře, na pevninu ale dál přináší vítr o rychlosti 140 kilometrů v hodině.

Oběti v zaplaveném evakuačním centru

Většina lidí se utopila nebo zahynula pod sesuvy půdy. Podle vládní mluvčí Fe Maestreové nejméně 151 lidí zahynulo v nejhůře postižené provincii Compostela Valley. Mezi nimi je i 66 vesničanů a vojáků, kteří zemřeli při přívalových povodních, které zaplavily nouzový útulek pro evakuované a vojenský tábor ve městě New Bataan.

Bilance tu zřejmě nadále poroste, protože neupřesněný počet lidí je v New Bataanu stále pohřešován. Trosky tu navíc zablokovaly příjezdové silnice a znemožňují záchranářům pátrání po dalších obětech. Filipínští vojáci nasadili vrtulníky.

Foto: Reuters

Filipínští záchranáři vynášejí tělo jedné z obětí řádění tajfunu Bopha

Dalších 51 lidí zemřelo na různých místech na východě Mindanaa. Většina přišla o život kvůli záplavám nebo sesuvům půdy, které vyvolaly přívalové deště. Dvanáct lidí připravil tajfun o život na jihu ostrova, tři mrtví jsou hlášeni z ostrova Visayas, který leží severně od Mindanaa.

Tajfun udeřil na Filipíny v úterý ráno. Plnou silou zasáhl chudou zemědělskou provincii Východní Davao, kam přinesl vichr o rychlosti až 210 kilometrů za hodinu. Vichřice lámala stromy, strhávala elektrická vedení i střechy domů.

Filipíny ročně zasáhnou zhruba dvě desítky tajfunů, z nichž některé mají smrtící následky. Bopha je letos zatím šestnáctým. V srpnu zahynulo téměř 100 lidí a více než milion obyvatel musel opustit domovy kvůli silným záplavám způsobeným sérií bouří.

Loni Filipíny zasáhlo 19 tajfunů, z nichž deset bylo ničivých. Celkem si vyžádaly více než 1500 obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám