Hlavní obsah

Pyramidy zalijeme voskem, plánují islamisté zasadit ránu modlářství

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Islamističtí radikálové ze strany An-Núr (Světlo), kteří se prosadili se ziskem 20 procent v posledních egyptských volbách, zveřejnili další bod plánovaného slaďování egyptské společnosti s normami islámu. Chtějí zlikvidovat největší pohanské modly v zemi - pyramidy v Gíze. Naštěstí je nechtějí rozbít, jen pokrýt voskem.

Foto: Věra Keilová, Právo

Pyramidy zatím zůstávají jedním z divů světa.

Článek

V souladu s islámem navrhuje představitel salafistické strany An-Núr Abdul Nín Aš-Šachát nejen zákaz bikin na plážích nebo přísnou prohibici, ale podle serveru Mail Online i zalití pyramid voskem. Ačkoli se to může zdát děsivé, stále je to přijatelnější, než podobné ničení model, které předvedl před lety v Afghánistánu tehdy vládnoucí Tálibán, který rozstřílel obří sochy Buddhy v Bamjánu.

Salafisté se pro okolní svět vynořili po volbách jako silná politická skupina, která je radikálnější než známější Muslimské bratrstvo. Jde o puritány, vyznavače morálně přísného, asketického islámu. Egyptští salafisté už například podnítili násilné útoky proti početné menšině koptských křesťanů.

Není zdaleka jisté, zda se jim podaří jejich body slaďování života v Egyptě s islámem prosadit, ale volby ukázaly, že mají silnou podporu.

Vosk by však paradoxně mohl pyramidám i pomoci, protože tyto monumenty ohrožuje eroze ze smogu a kyselých dešťů, stejně jako neustále se rozrůstající zástavba pro rychle přibývající egyptskou populaci. Nicméně místo vznosných staveb ve tvaru jehlanu by se na okraji pouště tyčily obrovské nažloutlé bloby.

Otázkou je, zda by pak pyramidy a obří Sfinga stále lákaly turisty, z nichž Egyptu plyne 11 procent HDP. Na turistice jsou přitom přímo závislé tři milióny Egypťanů. Před arabským jarem a propuknutím nepokojů do Egypta zajíždělo každoročně kolem 14 miliónů turistů. Už dnes údajně klesla v sezóně obsazenost hotelů v některých přímořských letoviscích z 90 procent na pouhých 15.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám