Hlavní obsah

Průlom v Číně: úřady podporují dvě děti na rodinu, ale jen v Šanghaji

Novinky, BBC,
Šanghaj

Úřady v Šanghaji se odklonily od čínské politiky, že rodina může mí jen jedno dítě. Vybraným rodičům umožní mít druhé dítě. Důvodem je, že po desetiletích tvrdě prosazované politiky jedna rodina, jedno dítě, sice zbrzdila populační explozi, ale vedla ke stárnutí populace, uvádí BBC s odkazem na čínský tisk.

Foto: Nir Elias , Reuters

Pudong, nové finanční centrum Šanghaje

Článek

„Podporujeme vhodné páry, aby měly dvě děti, protože to napomůže redukci podílu starých lidí a v budoucnosti odvrátí hrozbu nedostatku pracovních sil,“ řekl ředitel šanghajské komice pro populaci plánované rodičovství Sie Ling-li.

V nejlidnatějším čínském městě více něž pětinu obyvatel, celé tři milióny, tvoří lidi nad 60 let. Deník China Daily upozorňuje, že v roce 2020 byl podíl lidí starších šedesáti let stoupl ve městě nad třetinu.

Obrat o 180 stupňů

Čína v posledních letech politiku jednoho dítěte na rodinu mírně uvolnila. Některé rodiny - zejména na vesnici - mohly mít druhé dítě. Místy byly povoleny i tři.

Průlom je v tom, že Šanghaj nyní narození druhého dítěte aktivně propaguje. Úřad pro plánovaní rodičovství spolu s dobrovolníky budou nyní dávat letáky vyzývající k narození druhého dítěte, těm rodinám, kde oba rodiče neměli sourozence. Úřady zajistí i psychologické a finanční poradce.

„Tato politika nám dává další možnost. Když to rodinné finance dovolí, chtěl bych se svou ženou mít dvě děti,“ řekl 25letý Siao Wang. Šestadvacetiletý Siao Čchen si ale není jist: „Nemyslím si, že budeme mít druhé dítě, vychovávat dítě je stresující.“

Politika jednoho dítěte, které byla ve světě velmi kritizovaná ochránci lidských práv, protože mnohé matky se musely podrobit interrupci. Komu se narodilo druhé dítě, musel platit pokutu a byl diskriminován v práci. Vedla také k pohlavní disparitě, protože rodiče v duchu tradic upřednostňovali chlapce. Jedináčci navíc byli silně rozmazlovaní, kvůli čemuž se jim obvykle přezdívá malí císaři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám