Hlavní obsah

Při návratu z dovolené museli Australané celníkům odevzdat telefony i přístupová hesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Po deseti dnech se Australan, uváděný dále jako James, vracel s partnerkou z dovolené na Fidži. Na letišti v Sydney mu ale celníci zabavili telefon a donutili ho prozradit k němu vstupní kód, aby jej mohli zkontrolovat. Muž, který se o svůj příběh podělil na sociální síti Reddit, tvrdí, že jde o nechutné narušení soukromí. Australští celníci jsou ale podle zákona v právu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nikdo nás neinformoval o tom, proč chtějí nahlédnout do našich telefonů,“ uvedl James, který pracuje jako softwarový vývojář, s tím, že celníci zabavili také telefon jeho partnerky. Dvojici pak donutili, aby na papír napsali přístupová hesla ke svým zařízením, která přibližně půl hodiny poté prohledávali.

„Kdo ví, co všechno mohou zjistit. S heslem mají přístup ke všemu – e-mailové historii, heslům, bance, zdravotní kartě. Je to neuvěřitelně nechutné porušení soukromí,“ dodal James.

Celníci jsou v právu

Pravda je ale taková, že celníci jsou podle zákona v právu a elektronická zařízení mohou po lidech vymáhat.

„Jsem zklamaný.“ Djokovič nebude obhajovat titul a musí opustit Austrálii

Zahraniční

Mluvčí australské celní správy se sice pro The Guardian nevyjádřil konkrétně k této situaci, uvedl ale, že celníci mají právo na prohlídku elektronických zařízení, pokud mají podezření, že by konkrétní člověk mohl být osobou zájmu pro imigrační, celníky či například národní bezpečnost.

„Celní správa má tuto pravomoc, aby mohla ochránit Austrálii před škodami a plnit své poslání chránit australské hranice, stejně jako umožnit legální cestování a obchod. Informace získané ze zabavených telefonů cestujících už mnohokrát přispěly k úspěchu domácích operací orgánů činných v trestním řízení zaměřených na nezákonné činnosti,“ uvedl mluvčí.

Ztratil se v horách, hovor od záchranářů z neznámého čísla schválně nebral

Koktejl

Dodal, že lidé mohou odmítnout vyhovět žádosti celníků, poté ale budou předáni dalším orgánům při prosazování práva.

V ČR jen v odůvodněných případech

Předseda neziskové organizace Electronic Frontiers Australia, která zastupuje uživatele internetu, jenž mají obavy o svobodu a práva v on-line světě, Justin Warren, řekl, že největším problémem je netransparentnost celní správy. Ta totiž nezveřejňuje žádná data ohledně obdobných prohlídek.

„Z neoficiálních informací se zdá, že telefony se k prohlídce zabavují poměrně často. Potřebujeme zákon o právech, který by zabránil podobnému zneužívání,“ řekl Warren.

Největší hrozbu pro kyberbezpečnost představují hackeři k pronájmu

Bezpečnost

Podobné případy se ale dějí i jinde po světě. Před pěti lety například musel telefon i s přístupovým kódem poskytnout v Houstonu americkým celníkům inženýr NASA Sidd Bikkannavar. V Číně zašli dál, The Guardian před dvěma roky zjistil, že celníci do mobilů cestujících nahrávají sledovací aplikaci, která umí stáhnout osobní informace.

Právo celníků vymáhat po cestujících telefon tak platí ve více částech světa. Dokonce i v České republice, jak Novinkám potvrdila mluvčí celní správy Martina Kaňková. Pro kontrolu elektronického zařízení ale u konkrétní osoby musí existovat důvod. Namátkové kontroly telefonů nebo počítačů se dělat nesmí.

Reklama

Výběr článků

Načítám