Hlavní obsah

Při bojích v somálském hlavním městě zabili 33 civilistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišu

Při bojích mezi islámskými povstalci a vládními ozbrojenými složkami v somálské metropoli Mogadišu bylo od pátku zabito nejméně 33 civilistů. Násilí znovu vypuklo po zhruba dvou týdnech relativního klidu zbraní. Podle agentury AP při něm v pátek zahynulo nejméně 20 lidí, zatímco noční boje přinesly dalších 13 mrtvých. Dalších 25 lidí bylo zraněno.

Článek

Podle mluvčího armády střet vypukl v jižní části Mogadiša, kde na vojáky zaútočili islámští vzbouřenci, kteří část města ovládají a pokoušejí se dobýt celé město. "Donutili jsme nepřítele, aby se stáhl," řekl však mluvčí. Tři vojáci byli podle něj při bojích zraněni.

Podle šéfa místních záchranářů bylo v noci hospitalizováno 25 zraněných. V ulicích města údajně spatřil nejméně pět mrtvých. Očití svědci napočítali dalších osm mrtvých, mezi kterými byly také ženy a děti. Lékař jedné z nemocnic v Mogadišu řekl agentuře AFP, že od pátku bylo jen v jeho nemocnici hospitalizováno 62 lidí, z nichž velkou část tvoří děti zraněné střepinami granátů.

Polovina obyvatel metropole se již odstěhovala

Povstalci ovládají velkou část Mogadiša a už tři roky se snaží svrhnout somálskou vládu. Vládní jednotky nyní kontrolují menší část města a musí spoléhat na pomoc zhruba pětitisícového kontingentu mírových sil Africké unie, který vystřídal etiopské vojáky. Ti načas zatlačili povstalce na úplný jih země.

Za takřka dvě desetiletí konfliktu město opustila již polovina obyvatel. Ti, kteří zůstávají, jsou většinou příliš chudí na to, aby odešli. Někteří však ve válečné zóně zůstávají uvězněni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám