Hlavní obsah

Právník entomologa Kučery žádá o zatykač na svého klienta

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DÁRDŽILING

Indický advokát se chystá podat žalobu na svého klienta, českého entomologa Emila Kučeru, který před několika dny uprchl z obavy před nespravedlivým soudem z Indie zpět do České republiky. Kučera byl v Indii zatím v domácím vězení.

Foto: Jiří Falout, Právo

Entomolog Emil Kučera

Článek

„Byl podmínečně propuštěn na kauci, ale neměl povoleno opustit Dárdžiling, dokud odvolací soudní proces neskončí,“ citovala advokáta Tarangu Pandita indická média a BBC s tím, že jednání mělo začít příští týden.

„Jde o vážné porušení indického práva a já vyzvu soud, aby na něj vydal zatykač,“ dodal Pandit. Indické ministerstvo zahraničí by podle něj mělo k případu zaujmout rozhodné stanovisko a obrátit se na české ministerstvo.

Kučera a jeho kolega Emil Švácha byli v létě zadrženi u indického národního parku Singalia s tím, že bez povolení sbírali vzácný hmyz. Šváchu soud uznal za „oběť okolností“ a zbavil obvinění, Kučeru ale poslal nepodmíněně na tři roky do vězení, ten se odvolal.

Měl údajně tři pasy na různá jména

Místo čekání na začátek odvolacího řízení však minulý týden přes otevřenou hranici přešel do Nepálu, odkud pomocí druhého legálního pasu, zaslaného z Česka přítelkyní, odletěl domů.

Podle Pandita Kučera v hotelu v Dárdžílingu zanechal veškeré osobní věci. BBC s odvoláním na indickou policii uvádí, že Kučera měl tři pasy na různá jména, z nichž dva mu soud zabavil.

Švácha dosud v Dillí čeká na vrácení pasu a vydání výjezdního víza. Pandit sdělil, že byl faxem z české ambasády pověřen vyzvednout u soudu Šváchův pas, protože entomolog je nemocný a léčí se v Dillí. „Žádná zmínka o Kučerově útěku ve faxu není,“ tvrdí podle indického listu Telegraph Kučerův obhájce.

České ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že z indické strany zatím neobdrželo žádnou informaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Odsouzený entomolog Kučera uprchl z Indie do ČR

Český entomolog Emil Kučera, kterému indický soud v září uložil za nelegální sběr brouků nepodmíněný tříletý trest vězení, uprchl z Indie do České republiky....

Výběr článků

Načítám