Hlavní obsah

Polovině primátů hrozí vyhubení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Polovině druhů a poddruhů primátů hrozí vyhubení, uvedli biologové, kteří sestavují Červenou knihu ohrožených druhů. Hlavním důvodem je klučení pralesů a jejich mýcení při těžbě dřeva. Primáti jsou vůbec nejohroženější skupinou živočichů. Vědci se obávají, že některé druhy už jsou dokonce vyhubené.

Foto: Thomas Breuer, Reuters

Gorila nížinná západní v Kongu

Článek

Zlá je zejména situace méně známých druhů. Některé poddruhy africké guerézy červené nebyly spatřeny více než čtvrtstoletí, například poddruh waldronae od roku 1978. Z třinácti subspecií tohoto druhu primátu je jich 11 vedeno jako kricky ohrožené nebo ohrožené.

Z 634 existujících druhů a poddruhů primátů je jich 11 procent kriticky ohrožených a 22 procent ohrožených.

Gorily ve válce

U goril nížinných západních se situace mírně zlepšila, jejich populace mírně vzrostla. Navíc bylo v odlehlých lesích Konga objeveno možná až 125 000 goril. Původní odhady celkového počtu goril nížinných západních se pohybovaly okolo 100 000. Tato čísla ale spadají do osmdesátých let, od té doby se jejich populace výrazně snížila. Celkový počet jedinců by se tak mohl pohybovat mezi 175 000 až 225 000.

Gorily našli vědci ze Společnosti pro ochranu divoké přírody (WCS) společně s konžskými kolegy na ploše 47 000 kilometrů čtverečních v severní části Konga.

Přesun z kategorie kriticky ohrožených druhů do ohrožených byl ale odložen poté, co v květnu 2007 jich bylo pět zabito při střetech mezi povstalci a vládními vojáky. Během roku 2007 bylo zabito v národním parku Virunga deset goril.

„Jestliže zabijete sedm, deset nebo dvacet horských goril, má to devastující dopad na populaci,“ uvedl Jean Christophe Vie z organizace sestavující seznam ohrožených druhů. Důvodem je, že kvůli jejich dlouhověkosti a s ní souvisejícím dlouhým dopíváním trvá roky, než se podaří populaci obnovit.

Kritická situace v Asii

V Asii, kde žije nejvíce poddruhů primátů, hrozí vyhubení 71 procentům z nich. Nejhorší je situace v Kambodži, kde je ohroženo 90 procent druhů primátů. O mnoho lepší není ani situace v sousedním Vietnamu, kde jejich ohroženo 86 procent a v Laosu s 83 procenty. Podobné je to v Indonésii, v Číně je pak ohroženo 79 procent druhů primátů.

Primáti doplácejí na svůj způsob života. Snadno se loví, jsou hluční, takže není problém je objevit, a pohybují po dvou, neutíkají dost rychle. To je případ langurů, vážících mezi pěti a deseti kilogramy, o které mají například zájem i chovatelé. Někteří končí ale i v kuchyni.

Lvíčky se daří vracet do přírody

Naopak se zlepšila situace v Brazílii, kde lvíček zlatohlavý a lvíček černohlavý byli přeřazeni ze skupiny kriticky ohrožených druhů do skupiny ohrožených druhů. Napomohly tomu zoologické zahrady, v nichž se tak zvýšila populace v přírodě už takřka vyhubeného lvíčka zlatohlavého, že se mohlo začít s jeho návratem do přírody. První pokusy ale byly neúspěšné, protože v zoo odchovaná zvířata nevěděla, jak se živit a nedokázala čelit dravcům a hadům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám