Hlavní obsah

Policie v Hongkongu rozehnala demonstraci slzným plynem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Policie v Hongkongu nasadila slzný plyn, aby rozehnala nedělní demonstraci proti zákonu o národní bezpečnosti, který navrhuje Peking. Norma má zabránit „podvratné činnosti a separatistickým aktivitám“. Aktivisté se obávají, že zákon by mohl omezit v Hongkongu svobodu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie v Hongkongu rozehnala demonstraci slzným plynemVideo: AP

 
Článek

Nový zákon by měl podle návrhu umožnit potlačování teroristických a separatistických aktivit, podvratné činnosti i zahraničního vměšování. Dále uvádí, že by měla být zachována „svrchovaná soudní pravomoc“ centrální čínské vlády a „vysoká autonomie“ Hongkongu. Kdykoliv to bude potřeba, bezpečnostní orgány centrální vlády budou moci ustanovit v Hongkongu úřady, které budou dohlížet na národní bezpečnost.

Účastníci protestu provolávali hesla prodemokratického hnutí. Menší skupina se sešla před budovou čínského zastupitelského úřadu a skandovala „zákon o národní bezpečnosti ničí dva systémy“. Naráželi tak na princip jedna země, dva systémy, který měl zaručovat městu autonomii poté, co ho v roce 1997 Peking převzal do správy od Británie.

Protest úřady označily za nezákonný. Policie proto demonstranty vyzvala, aby se rozešli, protože akce je nepovolená. Poté byl použit slzný plyn.

Záměr Číny kritizují i USA a Británie, podle nichž by zákon omezil autonomii provincie a popřel by princip jedna země, dva systémy, který městu zaručuje oproti pevninské Číně určité svobody.

Reklama

Výběr článků

Načítám