Hlavní obsah

Postřelený demonstrant i zapálený Číňan v Hongkongu jsou v kritickém stavu

Hongkong

Policie v Hongkongu v pondělí brzy ráno střílela ostrými náboji do demonstrantů a postřelila 21letého protestujícího ve východní části ostrova. Skončil v nemocnici v kritickém stavu. Vážně zraněn je i zastánce pevných vazeb Hongkongu s Čínou, který se pohádal s demonstranty. Ti ho polili hořlavinou a zapálili. Město podle agentury Reuters zachvátil chaos.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Lidé utíkají před slzným plynem v Hongkongu

Článek

Podle agentury AP policista postřelil demonstranta na přechodu pro chodce na velké křižovatce.

Akce byla zachycena na videu zveřejněném na Facebooku. Policista vytáhl zbraň, než se začal potýkat s mužem u silničního zátarasu. Když ke dvojici přišel další muž s maskou na obličeji, policista na něj vystřelil a zasáhl ho do těla. Jak potyčka pokračovala, je slyšet, že vypálil ještě dvě další rány, ale není jasné, zda někoho zasáhl, uvedla stanice BBC.

Postřelený zůstal ležet na zemi v kaluži krve. Jde už o třetího člověka postřeleného policí při protestech. Po převozu do nemocnice musel být okamžitě operován, přesto zůstává v kritickém stavu

Policie střelbu potvrdila, uvedla, že její příslušník „vypálil ze služebního revolveru”.

Popálený zastánce Číny

Ve čtvrti Mon On Šan ležící asi 20 km od obchodního centra se zastánce Pekingu pohádal s demonstranty. Nařkl je, že „nikdo z nich není Číňan”. Oni mu odpověděli, aby se vrátil do „oblasti Zálivu”, což je území u Hongkongu, které je součástí pevninské Číny.

Pak ho demonstranti polili hořlavinou a zapálili, což vyšetřující superintendant John Tse označil za „naprosto šokující incident”.

„Muž byl v kritickém stavu převezen do nemocnice. Případ vyšetřuje oblastní jednotka pro boj se zločinem v Novém jižním teritoriu,”  dodal Tse.

Chaos ve městě

V pondělí čelilo město řadě protestů. Nad ránem byl přerušen provoz některých linek místních vlaků a metr. Některé zastávky se staly terči útoků.

Demonstranti blokovali silnice, na které pokládali betonové bloky, takže v některých oblastech vznikaly dopravní zácpy a vznikalo nebezpečí pro řidiče.

U Čínské univerzity policie střílela gumovými projektily a u polytechniky nasadila slzný plyn.

Podle policie v pondělí prostestovali radikálové. Těžkooděnci byli rozmístěni poblíž nádraží a nákupních center.

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová řekla, že demonstranti se svými požadavky neuspějí: „Nebudeme šetřit úsilí při hledání způsobů a prostředků,  jež by mohly ukončit násilí v Hongkongu tak rychle, jak to jen bude možné.”

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Hašení požáru na hongkongské polytechnice

Demonstrace proti místní i pekingské vládě už trvají pět měsíců. V neděli policie protesty rozháněla s pomocí slzného plynu.

Poslední vlnu násilí odstartovala smrt studenta, který před týdnem spadl při zásahu policistů ze střechy krytého parkoviště. Zemřel v pátek v nemocnici.

Protesty jsou namířeny proti policejní brutalitě a údajnému omezování svobod v někdejší britské kolonii ze strany Pekingu. Svobody má i po navrácení území Číně v roce 1997 zaručovat princip „jedna země, dva systémy”.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

V Hongkongu nasadili slzný plyn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám