Hlavní obsah

Pokus o vyzvednutí trupu letadla AirAsia z Jávského moře ztroskotal

Druhý pokus o vyzvednutí trupu havarovaného letadla AirAsia ze dna Jávského moře ztroskotal. Záchrannému týmu se sice podařilo k vraku připevnit vzduchové vaky a lana, ta ale při zvedání praskla. Podle všeho za to může nepříznivé počasí a silné mořské proudy.

Foto: Reuters

Ponořený trup havarovaného airbusu AirAsia

Článek

"Nemůžeme bojovat proti přírodě. Jen doufáme, že se počasí změní a bude příznivější," uvedl mluvčí námořnictva Manahan Simorangkir.

Vrak leží v hloubce 30 metrů a podle všeho stále skrývá mrtvá těla mnoha pasažérů. Zatím se podařilo najít ostatky 70 z celkem 162 obětí leteckého neštěstí, které se odehrálo loni koncem prosince.

Letadlo zmizelo z radarů během letu z druhého největšího indonéského města Surabaya do Singapuru. Než byl se strojem přerušen kontakt, pilot oznamoval řídící věži, že se blíží k nebezpečným mrakům.

Vyšetřovatelé po rozboru letových záznamů a nahrávek z pilotní kabiny vyloučili, že by za pád stroje mohli teroristé. Nyní se soustřeďují na možnou lidskou chybu či technické problémy letadla. Před pádem prý airbus při stoupání překročil rychlostní limit.

Reklama

Výběr článků

Načítám