Hlavní obsah

Pokus o puč v Burundi má první oběti

– Bujumbura

Pokus o puč v Burundi si vyžádal životy nejméně tří vojáků. Zabili je vzbouřenci v bojích o budovu státního rozhlasu v metropoli Bujumbuře. Zatím není jasné, zda pučisté uspěli.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Burundští vojáci věrní prezidentovi Nkurunzizovi v ulicích Bujumbury

Článek

Prezidenta Pierra Nkurunzizu se pokusila ve středu svrhnout nespokojená část armády vedená generálmajorem Godefroidem Niyombarem. Využila nepřítomnosti hlavy státu, která odjela na setkání afrických vůdců v Tanzanii a podle zdroje z okolí tanzanského prezidenta je stále v Dáresalámu.

Pučisté se ve čtvrtek střetli s vojáky věrnými hlavě státu. Nejtvrdší boje probíhaly o budovu rozhlasu. Vysílání rozhlasu bylo po odvysílání projevu prezidenta na několik hodin přerušeno. Rozhlas i letiště ale dál kontrolují vládní vojáci.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Odpůrci burundského prezidenta Nkurunzizy u hořící barikády

Mluvčí rebelů tvrdí, že jeho muži „ovládají prakticky celé město”, zatímco podle náčelníka generálního štábu Primea Niyongaba se puč nezdařil a metropoli nyní ovládají síly věrné prezidentovi.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Oběť bojů v Bujumbuře

Na svém twitterovém účtu Nkurunziza vyzval obyvatele Burundi ke klidu. V prohlášení pro rozhlas převrat v zemi odsoudil, ale slíbil amnestii všem pučistům, kteří se vzdají.

Nepokoje vyvolalo rozhodnutí Nkurunziza ucházet se v červnových volbách o třetí mandát, propukly 26. dubna, uvedla BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám