Hlavní obsah

Po dopadení Kaddáfího povstalci popravili desítky jeho mužů

Novinky, rei

Povstalci v Libyi po loňském dopadení a zabití svrženého vůdce Muammara Kaddáfího popravili desítky zajatců z řad Kaddáfího stoupenců. Ve své nové zprávě to uvedla lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW).

BEZ KOMENTÁŘE: Povstalci v Libyi popravovali zajatce

 
Článek

Padesátistránkový dokument nazvaný „Smrt diktátora: Krvavá pomsta v Syrtě“ popisuje poslední hodiny života Muammara Kaddáfího a okolnosti jeho úmrtí u rodného města Syrta 20. října loňského roku. Doprovází ho také video se záběry pořízenými přes mobil jednoho příslušníka milic z města Misuráta, které Kaddáfího a jeho doprovod dopadly.

BEZ KOMENTÁŘE: Nové záběry lynčovaného Kaddáfího

Ze záznamu je patrné, že Kaddáfího lidé byli biti a později popraveni. „Důkazy naznačují, že opoziční milice popravily nejméně 66 zajatců z Kaddáfího doprovodu v Syrtě,“ řekl za Human Rights Watch Peter Bouckaert, který se na místo, kde byl Kaddáfí dopaden, vydal druhý den.

„Byl to brutální pohled. Napočítali jsme přes sto těl v bezprostředním okolí, kde probíhala poslední bitva. Většina byla zjevně zabita v boji, ale našli jsme také těla lidí, kteří byli popraveni,“ popsal Bouckaert.

„Obdrželi jsme také informaci o dalším místě, kde byla nalezena spousta těl, a tím místem byl hotel Mahari," dodal. "Když jsme tam přijeli, uviděli jsme 53 těl v hotelové zahradě. Pohled naznačoval, že je to popraviště. Mnoho obětí mělo ruce svázané za zády,“ podotkl Bouckaert.

Nová vláda nic nevyšetřovala

Pracovníci HRW jednotlivé oběti vyfotografovali a snímky později porovnali s dřívějšími sedm minut trvajícími záběry pořízenými milicí. Zajatci na videu byli mezi popravenými. Navíc podle HRW důkazy naznačují, že popraven byl i Kaddáfího syn Mutasím, jehož rebelové odvlekli ze Syrty do Misuráty.

"Přestože z nápisů na zdech u hotelu Mahari je patrné, že útočila skupina nazývající se Brigáda tygrů, a HRW na tyto skutečnosti libyjské úřady upozornila, nová libyjská vláda tato nařčení vůbec neprověřila a nezahájila žádné vyšetřování," upozornil Bouckaert.

Zabití zajatců z řad protivníka je podle mezinárodního práva válečným zločinem.

Reklama

Výběr článků

Načítám