Hlavní obsah

Po atentátu v Egyptě zůstalo 14 mrtvých a stovka raněných

Káhira

Nejméně 14 mrtvých a stovku zraněných si o dnešní noci vyžádal výbuch automobilu naplněného trhavinami u policejního velitelství v egyptském městě Mansúra v deltě Nilu. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na místní zdravotníky. Bilance obětí patrně není konečná.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Výbuch ve městě Mansúra si vyžádal nejméně 14 obětí.

Článek

Premiér Házim Bibláví přičetl atentát uskupení svrženého prezidenta Muhammada Mursího, Muslimskému bratrstvu, které podle státní agentury Mena označil za „teroristickou organizaci”.

Agentura AP připomněla, že atentát následoval den poté, co jedna islamistické skupina hlásící se k teroristické síti Al-Káida vyzvala vojáky a policisty, aby si vybrali mezi dezercí a smrtí. Šlo o první velký útok v deltě Nilu.

Většina obětí atentátu podle guvernéra provincie Dakahlíja, jejímž správním střediskem je Mansúra, pochází z řad policie. Mezi raněnými je i generál velicí bezpečnostním silám v provincii. Velice silná exploze, způsobená odpálením několika desítek kilogramů výbušnin, způsobila také značné materiální škody. Výbuch prý bylo možné pocítit i 20 kilometrů daleko.

Část bojovníku je z ciziny

Násilí v Egyptě se stupňuje od léta. Nynější, fakticky vojenský režim se snaží potlačovat demonstrace přívrženců svrženého prezidenta Muhammada Mursího, kterého v červenci sesadila armáda. Na druhé straně islamisté - a některé skupiny se hlásí k teroristické síti Al-Káida - páchají atentáty na pořádkové síly. Při násilnostech mezitím zahynulo několik set civilistů a také na 200 policistů a vojáků. Armáda tvrdí, že zabila 184 extrémistů a 803 dalších uvěznila. Čtvrtina z nich jsou prý bojovníci z ciziny.

Vládní mluvčí nicméně ujistil, že teroristické útoky nezabrání lednovému referendu o nové ústavě, což má být klíčový krok na cestě k předání moci civilní vládě.

Mansúra leží asi sto kilometrů na sever od Káhiry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám