Hlavní obsah

Pistorius může na svobodu, musí ale vraždu přítelkyně vysvětlit jejím rodičům

Pretoria

Bývalý handicapovaný atlet Oscar Pistorius možná bude brzy podmínečně propuštěn z vězení, kde si odpykává více než třináctiletý trest za vraždu své přítelkyně Reevy Steenkampové z roku 2013. Musí se ale předtím nejdříve sejít s jejími rodiči.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Oscar Pistorius na snímku z roku 2016

Článek

Šestinásobný paralympijský vítěz zabil Steenkampovou na Valentýna před osmi lety u nich doma. Údajně v domnění, že je to zloděj, vystřelil několikrát přes dveře koupelny. Původně byl odsouzen na pět let za zabití z nedbalosti, ale odvolací soud čin překvalifikoval na vraždu a poslal atleta s podkolenními amputacemi za mříže na šest let. Na nátlak prokuratury mu v listopadu 2017 odvolací soud trest zvýšil na 13 let a pět měsíců.

Pistorius si odsedí dvojnásobek, rozhodl jihoafrický soud

Svět

Podle jihoafrických zákonů může požádat o podmínečné propuštění v polovině trestu, což nastalo v červenci. Zatím ale zůstává ve vězení, protože se ještě neuskutečnila nezbytná schůzka mezi ním a Barrym a June Steenkampovými, rodiči mladé ženy, kterou připravil o život.

Foto: Masi Losi, ČTK/AP

Rodiče zavražděné Reevy Steenkampové na snímku z roku 2016

O schůzku požádali rodiče

Rodiče o schůzku požádali, aby se mohli Pistoriuse tváří v tvář zeptat, proč zastřelil jejich dceru. Chtějí tak využít práva, které mají jako příbuzní oběti trestného činu. "Oni mají pocit, že Reeva by měla být slyšet. Oni jsou jejím hlasem a dluží to své milované dceři," řekla agentuře AP jejich právnička Tania Koenová.

Pistorius si u soudu sundal protézy a plakal

Svět

Po schůzce pak mají možnost se vyjádřit k Pistoriusovu podmínečnému propuštění. Jejich advokátka zatím nenaznačila, zda jeho propuštění podpoří, nebo nikoliv. Připustila ale, že její klienti byli překvapeni, že se čtyřiatřicetiletý Pistorius může na svobodě ocitnout již nyní. Mysleli si, že to nastane v roce 2023. "Otevírá to hodně ran nebo strhává náplasti, které si na ty rány dali," poznamenala.

Pistorius je na tom psychicky tak zle, že nemůže vypovídat, tvrdí znalec

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám