Hlavní obsah

Pistorius musí na psychoterapii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria
Aktualizováno

Handicapovaný jihoafrický sportovec Oscar Pistorius, který si odpykává pětiletý trest za neúmyslné zabití přítelkyně Reevy Steenkampové, prozatím zůstane ve vězení. Kromě toho se bude muset podrobit psychoterapii. Rozhodla o tom komise, jež přezkoumávala jeho zamítnutou žádost o podmínečné propuštění do domácího vězení.

Foto: Phill Magakoe, Reuters

Oscar Pistorius u soudu v Pretorii

Článek

„Odsouzený se musí podrobit psychoterapii a to i v případě, že zůstane pod dohledem v nápravném zařízení. Jejím cílem budou kriminologické aspekty činu, jehož se dopustil,“ píše se v odůvodnění rozhodnutí, z něhož cituje BBC.

Léčba by se tedy měla zaměřit na příčiny sprinterova osudového omylu, přesněji na to, proč 14. února roku 2013 na Steenkampovou střílel přes zamčené dveře koupelny svého domu.

Domácí vězení zakázal ministr

Prokuratura se během loňského ostře sledovaného procesu snažila sportovci s oboustrannou podkolenní amputací prokázat vraždu, olympionik ale tvrdil, že zabíjel omylem; v domnění, že jde o zloděje. Soud nakonec uvěřil jeho verzi.

Podle jihoafrického práva je možné po uplynutí šestiny trestu požádat o podmínečné propuštění, což Pistorius udělal a jihoafrická prokuratura se mu chystala vyhovět.

Ministr spravedlnosti Michael Masutha však na poslední chvíli zasáhl s tím, že je rozhodnutí předčasné, protože o propuštění požádal běžec už po šesti měsících, přitom podle zákona to jde až po odpykání šestiny trestu, tedy deseti měsících.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Oscar Pistorius

Rodina jeho rozhodnutí označila za plivanec do tváře spravedlnosti. Dodala, že příkaz k absolvování psychoterapie nemá smysl, protože atlet už léčbu absolvuje.

Reklama

Související články

Pistoriovi prohledali celu kvůli Krejčířovi

Počítač vězněného běžce Oscara Pistoria zabavili na jaře dozorci ve věznici Kgosi Mampuru II v jihoafrické Pretorii. Měli totiž obavu, že by Pistorius mohl...

Výběr článků

Načítám