Hlavní obsah

Pistorius chtěl zatajit, že střílel v baru

Johannesburg

Jihoafrický boxer Kevin Lerena u soudu s handicapovaným atletem Oscarem Pistoriem popsal případ střelby v baru Tasha’s měsíc před zabitím Reevy Steenkampové. Tam Pistorius vypálil z vypůjčené pistole. Po výstřelu ale Pistorius podle Lereny chtěl, aby střelbu vzal na sebe majitel zbraně, uvedla BBC.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Oscar Pistorius u soudu

Článek

Pistorius si v lednu 2013 vyrazil s přáteli a Reevou Steenkampovou do johannesburského podniku Tasha’s. Jeho přítel Darren Fresco mu podal zbraň s tím, že v komoře je náboj, vypověděl Lerena. Když si Pistorius pistoli prohlížel, vyšel z ní výstřel. Pak nastalo absolutní ticho.

„Podíval jsem se dolů a tam, kde byla moje noha, byla díra v podlaze. Měl jsem malé škrábnutí na palci, ale nebyl jsem zraněn,“ vypověděl Lerena.

Podle Lereny Pistorius požádal Freska, aby uvedl, že vypálil on, protože nechtěl vyvolávat pozornost.

Lerena dříve vypovídal, že kulka jeho nohu minula, a zdůrazňoval, že zbraň nebyla Pistoriova, ale patřila jeho kamarádovi, a že šlo o nešťastnou náhodu, protože pojistka se uvolnila, když se zachytila o Pistoriovy kalhoty. Atlet se mu za incident pár dní poté omluvil. [celá zpráva]

Lerena byl čtvrtým svědkem obžaloby, který vypovídal před soudem v jihoafrické Pretorii. Ten řeší okolnosti zabití Pistoriovy přítelkyně Reevy Steenkampové. Pistorius ji zastřelil loni v únoru. Tvrdí, že omylem. Obžaloba se snaží dokázat, že šlo o úkladnou vraždu.

Podle BBC mělo svědectví boxera Kevina Lereny ukázat, že Pistorius byl při zacházení se zbraněmi neopatrný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám