Hlavní obsah

Pistoria obžalovali z vraždy, proces začne v březnu

Pretoria
Aktualizováno

Jihoafrický handicapovaný atlet Oscar Pistorius v pondělí stanul před soudem v Pretorii kvůli smrti své přítelkyně Reevy Steenkampové. Byl obžalován z vraždy. Soudní proces začne 3. března příštího roku, řekl žalobce Gerrie Nel s tím, že všechny strany s datem souhlasily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oscar Pistorius u souduVideo: Reuters

 
Článek

Pistorius je obžalován z předem připravené vraždy své přítelkyně, kterou zastřelil 14. února ve svém domě. Žalobu mu předali, uvedla DPA.

Obžaloba chtěla, aby byl souzen za předem plánovanou vraždu, za kterou by mu hrozilo doživotí. Podle žalobců byl útok předem plánovaný a došlo k němu po hádce. V pondělí předložila obžaloba seznam 107 svědků, které chce předvolat. Předložila i zprávy expertů, zejména odborníků na balistiku.

Pistorius naopak tvrdí, že svou přítelkyni zastřelil na toaletě omylem, protože si myslel, že je to vetřelec. Střílel na ni přes dveře koupelny. Podle obhajoby se tam zamkla, když dal Pistorius najevo obavy, že je v domě zloděj.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Oscar Pistorius na archivním snímku.

Proces by měl začít 3. března a čeká se, že se protáhne na několik měsíců. Žalobce už uvedl, že uvažuje o jeho přenesení k soudu vyšší instance.

Steenkampová by shodou okolností v pondělí 19. srpna oslavila 30. narozeniny. Rodina oběti neplánuje, že se procesu zúčastní.

Pokud by byl šestadvacetiletý běžec s podkolení amputací obou nohou usvědčen z předem plánované vraždy, hrozí mu trest v rozmezí 25 let až doživotí.

O jeho případné vině rozhodne jediný soudce, v JAR není porotní soud.

Pistorius nadále zůstane na svobodě. Podle soudce Naira by měly dál platit stávající podmínky kauce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám