Hlavní obsah

Pilot si upravoval sedadlo a omylem poslal boeing k zemi

Novinky, rei
Dillí

Paniku na palubě Boeingu 737 způsobil v květnu druhý pilot letadla, který si upravoval sedadlo. Omylem přitom zavadil o řízení a stroj šel okamžitě „čumákem“ prudce k zemi. Pád byl zastaven po dvou kilometrech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Událost se stala 26. května. Stroj společnosti Air India Express byl na cestě z Dubaje do Pune v západní Indii a právě se nacházel ve výšce přes 11 kilometrů.

Pětadvacetiletý pilot zpanikařil, když při úpravě sedadla zavadil o řízení a poslal boeing prudce k zemi. Zároveň nemohl otevřít dveře kabiny kapitánovi letadla, který si předtím odskočil na toaletu. Mezitím palubní personál nařídil 113 vyděšeným a křičícím cestujícím, aby si zapnuli bezpečnostní pásy. Vzduchem létaly různé předměty.

Kapitán situaci zachránil, když použil nouzový kód pro otvírání dveří zvenčí. "Co to děláš," zakřičel na pomocníka. V tu chvíli bylo letadlo o 610 metrů níže. Následně spadlo o dalších 1500 metrů, zatímco se kapitán s druhým pilotem přetahoval. Když se mu podařilo letoun vyrovnat, pasažéry uklidnil oznámením, že se boeing dostal do vzduchové kapsy.

“Pilot a druhý pilot aplikovali na řízení každý opačnou sílu,” uvedli ve zprávě vyšetřovatelé z úřadu pro civilní letectví. Dodali, že pomocný pilot “zřejmě neměl ponětí, jak problém řešit”.

Událost se stala jen čtyři dny poté, co jiné letadlo společnosti Air India Express havarovalo na letišti v Mangalúru. Zemřelo 158 lidí. Z uniklých informací z vyšetřování vyplývá, že pilot usnul. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám