Hlavní obsah

Pilot čínských aerolinek ohrozil cestující, když chtěl zamaskovat, že kouřil e-cigaretu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Uvolnění kyslíkových masek a prudké klesání letadla čínské letecké společnosti Air China na úterním letu z Ta-lienu do Hong-kongu zavinil druhý pilot. Chtěl zamaskovat, že kouřil elektronickou cigaretu, a omylem vypnul v letadle klimatizaci, uvedla v pátek BBC.

Foto: Profimedia.cz

Airbus A330 společnosti Air China (ilustrační foto)

Článek

Úvodní vyšetřování čínského Úřadu pro civilní letectví ukázalo, že druhý pilot chtěl zastavit větrák, aby nevháněl výpary z elektronické cigarety do kabiny cestujících. Sáhl ovšem jinam a místo větráku vypnul klimatizaci kabiny. Kapitána o svém plánu neinformoval.

Kapitán zareagoval přesně podle pokynů pro případ poklesu tlaku vzduchu. Nechal uvolnit kyslíkové masky, vyzval cestující, aby se okamžitě připoutali a zahájil prudké klesání.

Až když posádky zjistila, že je vypnutá klimatizace, zapnula ji a vrátila se do původní letové hladiny.

Vyšetřovatelé při objasňování případu použili záznamy z černých skříněk. Aerolinky uvedly, že nebudou tolerovat porušování předpisů. Na palubě se nesmí kouřit a cestující nesmějí od roku 2006 používat ani elektronické cigarety.

Opakovaně se ale objevovala obvinění, že piloti kouří. Uváděli to cestující a jejich stížnosti se dostaly i do čínského státního rozhlasu. To byl také zřejmě důvod, proč chtěl druhý pilot vypnout větrák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám