Hlavní obsah

Pašeráci nechali na Sahaře bez vody a jídla desítky migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi 80 afrických migrantů se podařilo zachránit ze Sahary poté, co je převaděči v poušti okradli a nechali na pospas osudu. Pašeráci předtím dostali zaplaceno za zprostředkování cesty do Libye, píše agentura Reuters s odvoláním na Mezinárodní organizaci pro migraci (IOM).

Foto: Michael Švarc, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Řidiči zanechali bez jakýchkoli zásob jídla nebo vody čtyři nákladní vozy s migranty z Nigérie, Toga, Mali a Ghany asi 230 kilometrů severně od nigerského městečka Dirkou ležícího na jedné ze saharských křižovatek, když si všimli armádních vozidel.

Skupinu migrantů, mezi nimiž byly i děti, nalezl 3. září, tedy o tři dny později, záchranný tým IOM. Mnozí lidé ve skupině byli dehydrovaní, měli zranění a potřebovali okamžitou zdravotní pomoc.

Při požáru lodi u Itálie zemřeli tři migranti. Někteří se zachraňovali skokem do vody

Evropa

Mluvčí IOM Paul Dillon sdělil Reuters, že podobné chování u pašeráků není výjimkou. Převaděči si většinou od migrantů nechávají platit předem a pak je opustí, pokud mají obavy z chycení. „Pašeráci se někdy vrátí sami bez svých klientů, není to tak vzácné. Vědí, co se stane, když nechají lidi na pospas osudu na poušti. Tahle neúcta k lidskému životu je velmi znepokojivá,“ řekl Dillon.

Počet migrantů připlouvajících do Británie stoupá, Londýn požaduje po Francii akci

Evropa

Od roku 2016 se organizace IOM podílela na záchraně více než 20 tisíc migrantů ze saharské pouště, což je jedna z nejnebezpečnějších etap na cestě, kterou podnikají migranti ze západní Afriky. Ti na poušti riskují život s vidinou, že v Evropě naleznou práci. V letošním roce pomohl záchranný tým mimo uvedené skupiny dalším 321 lidem.

Někdy však záchranáři přijedou pozdě. „Při nedávných záchranných operacích jsme nalezli těla pohřbená v písku,“ okomentoval Dillon operace, které IOM uskutečňuje společně s nigerskými úřady. „Je to rozsáhlé území, které protíná opravdu mnoho silnic vedoucích na sever, a na hlídky nemáme dost prostředků,“ vysvětlil Dillon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám