Hlavní obsah

Papež kanonizoval první Australanku

Papež Benedikt XVI. kanonizoval šest nových svatých, včetně "neposlušné" australské řádové sestry Mary MacKillopové, která se stala prvním katolickým svatým z Austrálie. Tisíce Australanů se zúčastnily slavnostní mše ve Vatikánu a na 20 000 poutníků přišlo při této příležitosti do jihoaustralské Penoly, kde MacKillopová žila.

Článek

"Mary MacKillopová se od mládí věnovala vzdělávání chudých ve velmi obtížných a náročných podmínkách venkovských oblastí Austrálie a inspirovala tak řadu dalších žen, které se k ní připojily v rámci první ženské náboženské kongregace na australské půdě," prohlásil papež anglicky během kanonizační bohoslužby.

MacKillopová (1842-1909) byla průkopnicí v této oblasti vzdělávání a vytvořila se svou kongregací desítky škol pro chudé v celé Austrálii. Jako řádová sestra však neuznávala pokoru vůči církevní hierarchii ve věcech svědomí, proto jí vedená kongregace udala pedofilního kněze. Konflikt s církevními představenými, který naplno propukl poté, co se odvolala přímo k papeži, vyvrcholil dočasnou exkomunikací MacKillopové v roce 1871. Do církve byla opět přijata z rozhodnutí papeže až téměř na své smrtelné posteli.

Australští katolíci ke svatořečení MacKillopové připravili řadu akcí. Na 6000, podle některých zdrojů až 8000, jich také přijelo do Říma a na náměstí před chrámem svatého Petra ve Vatikánu se svatořečení osobně zúčastnilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám