Hlavní obsah

Pančovaný alkohol zabil v Indonésii už přes 100 lidí

Přes sto lidí zemřelo od začátku dubna v okolí indonéské metropole Jakarta a v provincii Západní Jáva poté, co koupili a vypili doma vypálený alkohol, napsala agentura DPA. Případy otravy se vyskytly i v provincii Jižní Kalimantan a v dalších regionech.

Foto: Tatan Syuflana, ČTK/AP

Policisté předvádějí pančovaný alkohol, který zadrželi v Jakartě.

Článek

Policie uvedla, že se jí podařilo zabavit větší množství alkoholu. Zástupce šéfa indonéské policie Muhammad Syafruddin potvrdil, že laboratorní testy alkoholických nápojů prodávaných na černém trhu v Jakartě ukázaly, že obsahují metanol. Některé zkonfiskované nápoje dokonce obsahovaly sirup proti kašli či repelent.

„Nařídil jsem všem policejním šéfům, aby tento vývoj zastavili a zamezili dalším obětem. To znamená, aby odhalili původce této tragédie, od výrobců přes distributory, prodejce až po ty, které napadlo míchat alkohol s jedovatými chemikáliemi,“ řekl Syafruddin.

Foto: Tatan Syuflana, ČTK/AP

Policie zadržela podezřelé, kteří měli šířit pančovaný alkohol.

Indonésie je zemí s největší muslimskou populací na světě. Devadesát procent z jejích více než 220 miliónů obyvatel se hlásí k islámu. Alkohol zde nepatří k běžné součásti života, jako je tomu například v Evropě.

Legálně prodávaný alkohol pochází až na výjimky z dovozu a podléhá vysoké dani. Je dostupný ve specializovaných obchodech či v turistických oblastech.

Jedovatý alkohol si v Indonésii vyžádá oběti každý rok. Nynější počty úmrtí jsou ale extrémní, což podle agentury AP vede ke spekulacím, jestli za to není odpovědný jeden velký distributor. Západojávská policie ale sdělila, že tento předpoklad nemůže podložit důkazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám