Hlavní obsah

OSN vyšetřuje obvinění, že mírové sbory znásilňovaly ženy ve Středoafrické republice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představitelé OSN potvrdili britské BBC, že vyšetřují extrémně znepokojivá tvrzení týkající se zneužívání žen a dětí ze strany příslušníků mírových sborů ve Středofarické republice. Podle poslední zprávy nezávislé organizace AIDS-free World je nejméně 98 obětí a násilí bylo brutální. Organizace například upozornila na francouzského vojáka, který nutil malé dívky k pohlavnímu styku se psem.

Foto: Andreea Campeanu, Reuters

Francouzští vojáci prohledávají obyvatele Středoafrické republiky, aby jim zabavili zbraně.

Článek

Nová zpráva o sexuálním zneužívání žen a dětí vojáky mírových misí byla zveřejněna tento týden organizací AIDS-free World v rámci kampaně Code Blue. Podle ní docházelo ke zneužívání od roku 2013 a v roce 2014 zesílilo. Trvá dodneška.

Podle zprávy matka jedné šestnáctileté dívky „sdělila místní policii, že konžský příslušník mírových sil OSN znásilnil její dceru v hotelovém pokoji v pondělí 28. března ve čtyři odpoledne“. Vojáka policie vyslechla za přítomnosti velitele jednotky sil OSN. Voják přiznal, že měl s nezletilou styk a že jí pak zaplatil mezi 2000 a 5000 středoafrickými franky (100 až 220 korun), citoval ze zprávy server Telesur, jak probíhá vyšetřování podobných případů.

Zpráva se věnuje i mimořádně brutálnímu případu vynucené zoofilie. „Minulou sobotu 26. března 2016 se zástupce zvláštního představitele generálního tajemníka OSN a delegace z MINUSCA (Operace mezinárodních sil ve Středoafrické republice) setkali s místními vůdci a oběťmi, které nahlásily, že vojáci z Francie a Gabonu sexuálně zneužili několik dívek v provincii. Některé oběti oblast opustily kvůli stigmatizaci ze strany společnosti,“ stojí ve zprávě.

Ve skupině obětí byly i tři dívky, které byly spoutány a nuceny francouzským velitelem sil Sangaris k pohlavnímu styku se psem. Každá dostala 5000 středoafrických franků (cca 220 korun). „Tři vypovídající dívky hledaly základní zdravotní pomoc. Čtvrtá později zemřela na neznámou nemoc. Jedna z přeživších řekla, že ji společnost nazývala psem Sangaris,“ uvádí zpráva.

Francouzské síly Sangaris zasahovaly ve Středoafrické republice od roku 2013, síly OSN byly nasazeny v zemi od roku 2014, když se tam naplno rozhořela občanská válka.

OSN potvrdila, že se obvinění týkají i jí 

Aktuální obvinění se týká příslušníků mise z Francie, Gabonu a Demokratické republiky Kongo i vojáků Středoafrické republiky.

OSN ve středečním prohlášení uvedla, že obvinění se týkají některých příslušníků OSN, ale také jiných lidí. Zvláštní vyslanec OSN pro Středoafrickou republiku Babacar Gaye byl kvůli případům sexuálního zneužívání ze strany modrých přileb minulý srpen odvolán.

Selhání OSN

Zprávy o sexuálním násilí ze strany OSN se objevují už delší dobu. Podle nezávislého vyšetřování měla reakce OSN na obvinění vážné chyby a představovala vážné selhání. Předchozí vyšetřování prokázalo, že se zneužívání dopouštěli vojáci Francie, Rovníkové Guineje a Čadu.

OSN je kvůli podobným případům dlouhodobě pod silným tlakem. Rada bezpečnosti proto v březnu přijala rezoluci, podle které se celá jednotka vrátí do země původu, pokud se některý její příslušník dopustí sexuálního násilí.

Reklama

Výběr článků

Načítám