Hlavní obsah

OSN oznámila stažení 600 zaměstnanců z Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Organizace spojených národů (OSN) stáhne z bezpečnostních důvodů z Afghánistánu 600 zahraničních zaměstnanců z celkem 1300, které tam má v současnosti. Oznámila to ve čtvrtek britská stanice BBC s odvoláním na představitele OSN v Kábulu.

Foto: OSN, Novinky

Článek

Podnětem tohoto kroku světové organizace je útok na ubytovnu OSN v Kábulu ze středy 28. října. Při útoku zahynulo 13 lidí, z toho šest zaměstnanců OSN. Devět dalších pracovníků světové organizace utrpělo zranění.

Útok uskutečnili tři sebevražední atentátníci vyzbrojení granáty, samopaly a vestami s výbušninami. Podle očitého svědka na sobě měli útočníci policejní uniformy. Mluvčí extremistického hnutí Tálibán tehdy oznámil, že akce je součástí kampaně proti chystanému listopadovému druhému kolu prezidentských voleb.

Zvláštní vyslanec OSN v Afghánistánu Kai Eide uvedl, že se organizace ze země nestahuje. Dočasné přemístění části zaměstnanců potrvá tři až čtyři týdny.

OSN v Afghánistánu zaměstnává asi 5600 lidí, z toho 1300 cizinců.

Reklama

Výběr článků

Načítám