Hlavní obsah

OSN kritizuje útoky amerických bezpilotních letadel na Pákistán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Zvláštní zpravodaj Rady OSN pro lidská práva (UNHCR) Philip Alston vyzval ve středu Spojené státy, aby přestaly využívat bezpilotní letouny k útokům na islámské radikály v pákistánském pohraničí. Američané by se podle něj měli snažit radikály zatýkat, ne zabíjet, uvedla agentura Reuters. Odsoudil také, že nálety podniká americká tajná služba CIA

Foto: Profimedia.cz

Bezpilotní letoun Predator

Článek

Podle Alstona jsou raketové útoky ospravedlnitelné pouze v případě, že je nemožné povstalce zajmout živé. "Americké síly by se proto měly, kdekoli to je možné, namísto útoků bezpilotních letadel soustředit na zatčení povstalců nebo neútočit smrtící silou," řekl Alston.

Americká bezpilotní letadla útočí na cíle na kmenových územích severozápadního Pákistánu, které jim vyberou rozvědky. Při náletech se podařilo zabít řadu vysoce postavených radikálů, jako byl loni v létě šéf pákistánského Tálibánu Baitulláh Mehsúd a nedávno také třetí nejvýše postavený člen teroristické sítě al-Káida Mustafá abú Jazíd.

Nálety si však vyžádaly i řadu civilních obětí a Islámábád se proti nim několikrát oficiálně ohradil.

Vadí, že útoky provádí CIA

Alston také kritizoval, že jde především o akci tajných služeb, kdy ta pákistánská vybírá cíle pro americkou CIA. Pokud už jsou útoky vedeny, neměla by za ně podle něj být zodpovědná americká Ústřední zpravodajská služba CIA), nýbrž armáda.

CIA má několik bezpilotních letadel Predator a Reaper, která používá k útokům v Afghánistánu, Pákistánu a v Jemenu. V Pákistánu je má dislokovány na letišti Šamsi.

Podle něj svět nemá šanci dozvědět se, podle jakých kritérií CIA vybírá své cíle a jak se proti ní zasáhne, když zabije civilisty.

Alston kritizoval i skutečnost, že operátoři bezpilotních letounů útočí z dálky a pouze prostřednictvím počítačů. "Je tu riziko, že se u nich vyvine 'mentalita Playstationu'," řekl s poukazem na oblíbenou herní konzoli. Tito lidé by pak podle něj mohli vnímat válku jen jako hru.

Reklama

Výběr článků

Načítám