Hlavní obsah

Oslava narozenin Kim Čong-ila byla bez vojenské přehlídky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupy lidí v severokorejské metropoli Pchjongjangu pokládaly květiny k obřímu památníku zesnulého vůdce Kim Čong-ila při tradičních oslavách narozenin syna zakladatele komunistického státu Kim Ir-sena. Navzdory tomu, že podobných příležitostí severokorejský režim často využívá k demonstraci síly, k nynějším oslavám se vojenská přehlídka nekonala.

Foto: Jon Chol Jin, ČTK/AP

Oslavy narozenin zesnulého vůdce Kim Čong-ila v Severní Koreji

Článek

Ulice Pchjongjangu lemovaly oslavné nápisy velebící vládnoucí rod Kimů, metropole byla slavnostně vyzdobena. K obřím sochám svého otce a děda se přišel za doprovodu armádních špiček poklonit současný vládce KLDR Kim Čong-un, informovala severokorejská agentura KCNA. O žádných dalších oficiálních akcích však média neinformovala, nekonala se tedy podle nich ani vojenská přehlídka. 

KLDR v poslední době zmírnila nepřátelskou rétoriku vůči Západu i sousední Jižní Koreji. Pchjongjang tento měsíc zahájil významná jednání se Soulem o zmírnění napětí a obě země se nedávno dohodly na setkání rozdělených korejských rodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám