Hlavní obsah

Od Antarktidy se odlamuje další obří kus ledu

Novinky, alt

Od Antarktidy se začal odlamovat obří kus ledu - je velký jako stát Jamajka. Vědci už dříve upozornili, že hrozí kolaps ledového mostu spojujícího antarktické pobřeží s Wilkinsovým ledovým šelfem, který následně zanikne.

Článek

Z Wilkinsova šelfu se od konce února odlomilo celkem už 414 čtverečních kilometrů. Další destrukci prokázaly satelitní snímky Evropské vesmírné agentury.

Vědci předpovídají, že by most mohl zaniknout do 30 let. "Neočekával jsem, že se to stane tak rychle. Čekali jsme, že se to stane, ale rychlost, s jakou se led láme, je dvakrát taková, než jsme předpokládali," řekl britský vědec David Vaughan.

Šelf, který má rozlohu 14 500 kilometrů čtverečních nyní u kontinentu drží jen dva úzké kusy ledu. Do pohybu se most dal v devadesátých letech.Pokud se celý kus ledu odlomí, zůstanou od pevniny odděleny dva ostrovy - Charcot a Latady.

I když se kolapsy podobného rázu stávají zřídka, podle vědců jsou stále častější. Oblast na západě ledového kontinentu zažila v posledních 50 letech bezprecedentní oteplování, jež během tří dekád zapříčinilo zkázu šesti obřích šelfů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám