Hlavní obsah

Obviněný Čech v Malajsii je v péči lékařů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuala Lumpur

Osmasedmdesátiletému českému podnikateli, který skončil v Malajsii ve vazbě kvůli obvinění z pokusu o podvod, je v rukou lékařů. Zhoršil se mu zdravotní stav, sdělil ve čtvrtek mluvčí českého ministerstva zahraničí Filip Kanda. Už před týdnem byl přemístěn do nemocniční budovy, kde má zajištěn přísun léků i pitný režim.

Foto: Profimedia.cz

Vchod do věznice v Kuala Lumpur

Článek

Kanda dodal, že po intervenci náměstka ministra zahraničí Hynka Kmoníčka u malajsijského velvyslance 19. března, aby na obviněného byl vzhledem k jeho věku a zdravotnímu stavu uvalen mírnější režim, reagovala malajsijská strana poměrně rychle, a to v rámci několika málo dnů.

Český občan, který má podle všeho nemocné ledviny, nyní musí počkat na 4. května, kdy má soud případ údajného pokusu o podvod projednávat. Podle Kandy je naděje, že by podnikatel mohl být propuštěn z vězení a vyšetřován na svobodě.

Soudce při zahájení řízení nicméně stanovil kauci ve výši 50 000 ringgitů (asi 280 000 korun) a dal mu zabavit doklady, aby nemohl v případě propuštění opustit zemi.

Podnikatelova rodina se nyní snaží příslušnou částku shromáždit. Není jasné, zda by kvůli zdravotním komplikacím mohla být obviněnému Čechovi kauce odpuštěna.

Muž se podle obvinění pokusil počátkem března podvést jednatřicetiletého malajsijského obchodníka s ropou. Tomu údajně nabídl ke koupi nekrytý šek vypsaný na 480 miliónů ringgitů (asi 2,6 miliardy korun) za 336 miliónů ringgitů. Malajsijská policie Čecha vzápětí zatkla a vsadila ho do vězení. Obviněnému, který vinu popírá, hrozí až deset let vězení a veřejné bičování.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám