Hlavní obsah

Obří airbus Qantasu zachránila před tragédií pohotová posádka

– Sydney
Právo, BBC, vpl

Jen mimořádně pohotová a chladnokrevná reakce posádky Airbusu A 380 australských aerolinií Qantas odvrátila nedozírnou pohromu poté, co mu počátkem listopadu za letu vybuchl jeden ze čtyř motorů Trent 900 od britského Roll-Royce. Ve zprávě to uvedl Australský úřad pro bezpečnost dopravy (ATSB).

Článek

„Stroj by nemohl bezpečně nouzově přistát v Singapuru bez rázné a účinné akce posádky,“ upozorňuje zpráva ATSB s tím, že pětice pilotů, jež měla za sebou v tu chvíli 72 tisíc letových hodin, musela bojovat s více než deseti systémovými chybami.

„V okamžiku, kdy letadlo muselo kroužit nad Singapurem, aby snížilo váhu úbytkem paliva, a piloti nemohli tušit, zda je nezradí další součástka, projevili pozoruhodnou chladnokrevnost," uvádí zpráva. Připomíná, že i cestující ocenili, že posádka je včas a s rozvahou informovala, čímž předešla panice na palubě.

Posádku největšího letadla světa tvořilo 26 lidí a 433 cestujících si zakoupilo letenku.

Podle ASTN se na hadičce přivádějící palivo projevila únava materiálu, jež způsobila trhliny, únik paliva a výpadek motoru.

Qantas podaly na federálním soudu v Sydney žalobu na Rolls-Royce. [celá zpráva]

„Žádáme náhradu škody, protože jsme na tři týdny museli stáhnout A 380 z provozu. S výškou náhrady, kterou Rolls-Royce nabídl, nesouhlasíme, podotkl šéf Qantas Alan Joyce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Airbus A380 musel nouzově přistátVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám