Hlavní obsah

OBRAZEM: Severní Korea oslavila 60. výročí vzniku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PCHJONGJANG

Komunistická Severní Korea oslavila 60. výročí vzniku. Oslavy v úterý vyvrcholily velkou vojenskou přehlídkou na Kim-Ir-senově náměstí v Pchjongjang.

Foto: KCNA, Reuters

Pondělní masový stranický mítink funkcionářů

Článek

Na přehlídce chyběl severokorejský předák Kim Čong-il a zahraniční média znovu spekulují, že je vážně nemocný. Podle jednoho japonského profesora je dokonce mrtvý.

Oslavy vzniku státu se konaly na několika místech KLDR. Hlavní přehlídka se uskutečnila na Kim Ir-senově náměstí v Pchjongjangu. Už den před přehlídkou přivezla armáda do severokorejské metropole velké množství zbraní a shromáždila zde tisíce vojáků.

:. Slavnostně vyzdobený stadión v Pchjongjangu. "Vlast je snem věčného života," hlásá slogan.foto: Reuters/KCNA

:. Kladení věnců u pomníku hrdinůfoto: Reuters/KCNA

KLDR byla vyhlášena 9. září 1948 a zcela ji ovládl hrdina protijaponského odboje Kim Ir-sen. V čele státu byl až do své smrti v roce 1994 a zavedl v zemi jeden z nejrepresivnějších režimů světa, který kontroluje společenský i soukromý život obyvatel Severní Koreje. Po Kim Ir-senovi převzal moc v KLDR jeho syn Kim Čong-il, což byl první zaznamenaný případ dědičného předání moci v komunistickém státě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám