Hlavní obsah

OBRAZEM: Oslavy příchodu roku 2009 ve světě

• Aktualizováno

Jednotlivé státy postupně slaví příchod roku 2009. První velké oslavy zažilo australské Sydney, kde rok 2009 vítali ve dvě hodiny středoevropského času. Oslavy se nesou v obavách z toho, že v příštím roce lidé plně pocítí dopady hospodářské krize.

Foto: John Javellana, Reuters

Lidé pozorují ohňostroje ve filipínské metropoli Manila

Článek

"Kolem je tolik mizérie, kdyby se nám povedlo, aby na to všechno lidi zapomněli a nějakých patnáct dvacet minut mysleli jen na ohňostroj, pak jsme odvedli dobrou práci," řekl Fortunato Foti, který organizoval letošní ohňostroj v Sydney.

Sydney zažila největší novoroční ohňostroj v historiifoto: Reuters/Tim Wimborne

Největší australské město divákům nabídlo zatím nejmohutnější ohňostroj, jaký byl kdy v jeho dějinách zorganizován. K nebi při něm vyletělo pět tun zábavní pyrotechniky, což byl dvojnásobek v porovnání s loňským rokem.

Letošní rok byl svědkem toho, jak se mnohé ekonomiky hroutily jako domečky z karet, a na oslavách v různých koutech světa je to znát. Na Filipínách mluvila prezidentka Gloria Macapagalová Arroyová o naději, že přijdou lepší zítřky. Malajsijská vláda se s vědomím neradostného státního hospodářství rozhodla, že žádnou oficiální oslavu sponzorovat nebude.

Ženy se modlí v buddhistickém chrámu v Tokiufoto: ČTK/AP

V Hongkongu část lidí připustila, že je jejich soukromé finanční těžkosti odrazují od jakýchkoli oslav - zvláště pak ty, kdo měli investice spojené se zhroucenou americkou bankou Lehman Brothers. "Nemyslím si, že bych měl nějaký důvod slavit, když vím, že moje investice mají právě teď nulovou hodnotu," říká opravář elektrospotřebičů Chan Hon Ming, který měl v bance investice ve výši 30 000 dolarů (394 000 korun).

V Thajsku při oslavách uhořelo 53 lidí

Tragicky skončila oslava nového roku v jednom z klubů v thajském Bangkoku. Při požáru tam zemřelo nejméně 53 lidí, další stovka je zraněná.

Zatím není jasné, co požár způsobilo, pravděpoodobná je ale závada na elektrickém zařízení.

Oslavy v Hongkongufoto: ČTK/AP

V Indii se mnozí radují, že končí rok 2008, jenž zemi přinesl sérii teroristických útoků. Ty vyvrcholily třídenní krizí v Bombaji, při níž teroristé zabili 164 lidí. "Rok 2008 se dá nejlépe popsat jako rok zločinnosti, teroristické aktivity, krveprolití a nehod," říká jednapadesátiletý úředník Taviši Srivastava ze severoindického města Lakhnaú. "Upřímně doufám, že rok 2009 bude rokem míru a pokroku."

Muž indickém městě Amistaru ukazuje nálepky na nehtech s přáním šťastného roku 2009foto: ČTK/AP

Papež Benedikt XVI v kompozici betléma po bohuslužbě k příchodu roku 2009foto: ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám