Hlavní obsah

Obloha zrudla, pro zoufalé lidi uvízlé na australských plážích vyrazila armáda

Právo, Novinky, DPA, BBC, vpl
Mallacoote

Australské ministerstvo obrany vyslalo vojenské lodě a vrtulníky námořního letectva na pomoc tisícům lidí, které požáry odřízly od světa v pobřežních oblastech. Armáda lidem dováží potraviny a vodu, probíhá evakuace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Katastrofické požáry v AustráliiVideo: Reuters

 
Článek

„Výsadková plavidla schopná vylodit náklad na pobřeží vyrazila v noci ze Sydney, aby přivezla potraviny a vodu lidem, kteří prchli před plameny na pláže,“ sdělilo ve středu ministerstvo v prohlášení.

Požáry v Austrálii vytvářejí vlastní počasí, jejich bouřky pak zapalují další ohně

Svět

Helikoptéry se kvůli hustému dýmu do evakuace nezapojily.

Foto: Reuters

Hasiči v Novém jižním Walesu zasahují u cest Waratah a Kelyknack.

Drama v Mallacoote

Plavidla do pobřežních míst v jižní části státu Nový Jižní Wales na východě Victorie dorazila ve čtvrtek. Na jeden zátah poberou dohromady tisíc lidí. Ne všichni ale musejí odejít. Evakuace není povinná a lidé, kteří chtějí z pobřeží odjet, se musejí zapsat do registru, uvedl Herald Sun.

Evakuace probíhá v pátek ráno. Přednost dostanou děti, důchodci a nemocní lidé.

Dejte ty peníze hasičům. Petici proti ohňostroji v Sydney podepsalo čtvrt milionu lidí. Marně

Svět

Mimořádně dramatická situace se odehrávala v pobřežním městě Mallacoota na východě Victorie, kde se v úterý musely na čtyři tisíce místních obyvatel a hostů na dovolené uchýlit na pláže poté, co vítr hnal plameny k tamním domům.

Kvůli dýmu se ve městě setmělo a obloha nabrala červený nádech. „Uvěznění lidé strávili noc v autech, na čerpacích stanicích či surfařských klubech přeměněných na evakuační centra,“ řekl Andrew Crips, šéf záchranných a pátracích složek státu Victoria s tím, že policejní plavidla dopravila na místo 1,6 tuny pitné vody a také potraviny, zdravotnické potřeby a pohonné hmoty.

Přes vůz australských hasičů se převalila ohnivá vlna

Zahraniční

Majitelé člunů se uchýlili na moře a rozhodli se přečkat nebezpečí tam.

V Austrálii aktuálně zuří přes sto požárů. Extrémní nebezpečí bylo vydáno ve státech Victoria, Nový Jižní Wales, Jižní Austrálie a Tasmánie. Ohně zabily celkem 18 lidí, tento týden zničily 200 domů.

Reklama

Výběr článků

Načítám