Hlavní obsah

Obětí bouře v Bangladéši může být až deset tisíc

– DHÁKA

Podle prezidenta bangladéšského Červeného půlměsíce Abdura Raba může počet obětí čtvrtečního řádění cyklónu Sidr v Bangladéši vystoupat až k deseti tisícům. Podle bilance místní televize zemřelo nejméně 3000, úřady se ale obávají, že se počty mohou ještě hodně zvýšit. K miliónům lidí se ještě nedostala žádná pomoc, nemají vodu ani potraviny.

Článek

"Zatím máme potvrzeno 3000 mrtvých," řekl Rab agentuře AFP s tím, že očekává konečnou bilanci mezi pěti až deseti tisíci obětí.

Údaje o počtu obětí se neustále zvyšují s tím, jak se záchranáři dostávají do nových oblastí zasažených cyklonem. Nakonec jich bude několik tisíc, řekl ředitel vládního krizového štábu a dodal, že bilance se zhoršuje každou hodinu.

Mnozí z těch, co přežili řádění přírodního živlu, považují katastrofu za "boží soud."

Milióny lidí v nouzi

Podle Douglase Cassona Couttse ze Světového programu pro výživu (WFP) se v nouzi octilo nejméně 900 000 rodin, což je kolem sedmi milionů lidí. Sidr smetl ze země desetitisíce domů s bambusovými střechami.

Do zatím stále ještě prozatímní bilance nejsou započítány případné oběti na dvou stovkách ostrovů v Bengálském zálivu, kde cyklón udeřil nejdříve.

V izolovaných regionech postupují záchranáři velmi pomalu, protože musejí odstraňovat vyvrácené stromy, které blokují cesty.

Ti, co přežili nejničivější cyklon posledních let, se bojí, že pokud nedostanou co nejrychleji pitnou vodu a potraviny, zemřou.

Pomoc přichází, nedostane se ale ke všem

"Ztratil jsem šest členů rodiny. Mám strach, že i my tři, co jsme zbyli, umřeme hladem. Nejedli jsme už několik dní," stěžoval si Sattar Gazim z obce Nišanbari, asi sto kilometrů od Dháky.

"Nemáme ani do čeho balit mrtvoly, abychom je mohli pohřbít. Těla plavou v řekách a jsou jimi poseta rýžoviště," vylíčil smutnou situaci zpravodaji AFP. "K nám se nedostal žádný záchranář," dodal.

Do postižené oblasti přesto proudí humanitární pomoc, byly zaslány tuny potraviny a léků, které armáda dopravila svými vrtulníky. Evropská unie, Německo, Francie, Švýcarsko a Španělsko vyčlenily na pomoc milióny eur.

Podle humanitárních organizací mohla být statistika obětí daleko vyšší nebýt dobře fungujícího varovného systému, díky němuž se podařilo včas evakuovat údajně přes tři milióny osob do anticyklónových středisek.

Většina vesnic na jihu země zmizela

Sidr se přihnal do Bangladéše od Bengálského zálivu přírodní rezervací Sunderbans v deltě řeky Gangy, která tvoří částečně hranici s Indií. Žijí zde tisíce rodin chudých rybářů a oblast je od roku 1987 zapsána do světového dědictví a v roce 2001 byla zařazena mezi biosféry, protože zde žijí tisíce vzácných živočišných druhů.

Na jihu země, kde cyklón ve čtvrtek řádil, byla většina vesnic vymazána z povrchu zemského. Nízko položené pobřežní oblasti zalila voda z pětimetrových přílivových vln hnaných větrem o rychlosti 250 kilometrů v hodině.

V pátek Sidr zeslábl a jako tropická bouře zamířil na severovýchod. Přehnal se i nad východní Indií, ale větší škody tam nezpůsobil.

Sidr je nejhorší bouře za poslední roky v Bangladéši, který má s přírodními živly četné zkušenosti. V roce 1970 zde silný cyklón usmrtil půl miliónu lidí a další v roce 1991 zahubil kolem 140 000 lidí.

I kdyby počet obětí nebyl vyšší než v roce 1970 nebo 1991, hospodářské škody budou obrovské. V Bangladéši, jež je jednou z nejchudších zemí světa, žije 40 procent lidí s méně než jedním dolarem na den.

Reklama

Související témata:

Související články

Cyklón zabil v Bangladéši už přes 1100 lidí

Počet obětí cyklónu Sidr, který se ve čtvrtek přehnal přes Bangladéš, podle zpráv z pátečního večera prudce vzrostl na více než 1100. Ještě dopoledne vláda...

Výběr článků

Načítám