Hlavní obsah

Obchodní centrum v Kemerovu nemuselo mít požární dozor. Mělo výjimku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kemerovo

Požár v obchodním centru v sibiřském Kemerovu si vyžádal podle posledních údajů 64 obětí, převážně dětí, které zůstaly uvězněné v kinosálech, z nichž dva se propadly ze čtvrtého do třetího patra. Příčina požáru zatím známa není, ale spekuluje se o zkratu. Ukázalo se také, že v budově nebyl požární dozor, i když tam v minulosti byla zjištěna porušení požárních předpisů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z dronu na hořící obchodní centrum v KemerovuVideo: Reuters

 
Článek

Příčina požáru není zatím známa, ale zdroj agentury Interfax uvedl, že ho mohl způsobit zkrat na vadné elektroinstalaci. Svědek požáru v hypermarketu Zimní višeň v Kemerovu řekl televizi 360°, že v budově byly dlouhodobé problémy s elektřinou: „Celé středisko jednou týden nefungovalo, protože v něm nešlo světlo. Taky kino bylo na týden zavřené.“

Podle Interfaxu bylo vyšetřování zahájeno kvůli smrti způsobené nedbalostí, kvůli porušení požárních předpisů, které si vyžádalo smrt dvou a více lidí, a porušení bezpečnostních předpisů. Zatím byli zadrženi tři lidé: majitelka střediska a bývalá poslankyně vládní strany Jednotné Rusko Naděžda Suddenoková a dále manažer a zástupce pro bezpečnost.

Foto: Reuters

Pohled na hořící nákupní středisko v Kemerovu

V roce 2016 se při kontrole zjistilo porušení požárních předpisů, uvedl hlavní státní požární inspektor z ministerstva pro mimořádné situace Rinat Jenikejev. Dodal, že požární dozor v budově nepůsobil, protože spadala do oblasti malého podnikání a u něj platí výjimka z povinnosti provádět požární dozor.

Normy a zákony se nedodržují

Bývalý poslanec Státní Dumy Maxim Ščepinov v této souvislosti řekl, že je nutné, aby velkým obchodním centrům nebylo umožněno fungovat, pokud nesplní zásady bezpečnosti. „Nevím, jestli je nutná změna legislativy, protože normy tu už jsou. Problémem je to, že se zákony nedodržují. První zprávy uvádějí, že požární alarm nebyl zapnutý, nefungoval. V takovýchto centrech musí být automatika a jakmile se objeví dým, okamžitě se musí hasit pěnou,” řekl Ščepinov.

Foto: Sergei Gavrilenko, ČTK/AP

Zásah v hořícím obchodním středisku v Kemerovu

Server Regnum upozornil, že v řadě ruských nákupních středisek jsou v horních patrech dětské koutky a kinosály, odkud se obtížně provádí evakuace. I když mělo do čtvrtého patra Zimní višně vést vzhledem k rozloze sedm schodišť, otevřené bylo jen jedno.

Požár se rychle šířil

Server Regnum také uvedl, že se požár mimořádně rychle šířil, za 15 minut oheň zasáhl v různých patrech celkem 1500 metrů čtverečních plochy.  Plameny se šířily ventilací a hořela také tepelná izolace pod fasádou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár nákupního a zábavního centra v Kemerovu na Sibiři Video: Reuters

Ani v pondělí okolo poledne moskevského času se nepodařilo požár plně dostat pod kontrolu, objevily se znovu plameny.  Na místě přitom zasahovalo 663 hasičů a záchranářů se 124 vozidly.

Obyvatelé okolních domů si stěžovali, že ani oni nemohli dýchat.

Vedení se vykrucuje

I zdroj Interfaxu uvedl, že žhářství podle něj není pravděpodobné. Vicegubernátor Kemerovské oblasti Vladimir Černov, který potvrdil, že požár začal v jednom z kinosálů, řekl, že mohl vzniknout v dětském koutku s trampolínou, kam si dítě mohlo přinést zapalovač.

Potvrdil, že dveře kinosálů byly při promítání zamčené. Majitelé se tak bránili, aby se dovnitř dostali lidé bez lístků. Zamčené ale byly i děti sledující animované filmy.

Vedení centra tvrdí, že šlo o žhářství. Několik dní před tragédií se obrátilo na policii, aby zasáhla, protože mladí lidé si zvykli chodit do dětského střediska a „sedět tam jak v průjezdu“, uvedla televize Dožď.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám