Hlavní obsah

Obama s Medvěděvem se shodli na jaderné smlouvě START

DPA, ČTK, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na principech závěrečného textu nové americko-ruské smlouvy START omezující strategické jaderné arzenály se již Rusko a Spojené státy dohodly, zbývá jen dořešit technické detaily. Vyplynulo to z pátečního setkání ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva a jeho amerického protějšku Baracka Obamy.

Článek

Podle Medveděva byly již uzavřeny všechny nedořešené otázky. „Zůstaly některé technické detaily, které je třeba doladit,“ dodal podle agentury Interfax ruský prezident s tím, že dokument bude hotov v krátké době. „Děláme úžasné pokroky. Jsme velmi blízko k dohodě a věřím, že ji zavčas uzavřeme,“ prohlásil Obama.

„Zbývá pár maličkostí, ještě musíme srovnat některé lhůty a interpunkční znaménka,“ upřesnil šéf zahraničního výboru Dumy Konstantin Kosačov. Kdy bude smlouva podepsána, není zatím jasné.

Medvěděvův poradce Sergej Prichoďko po setkání řekl, že obě delegace budou v jednání pokračovat v lednu. "(Práce na nové dohodě) bude pokračovat v lednu. Prezidenti vyjádřili přesvědčení, že práce bude dokončena v dohledné budoucnosti," řekl Prichoďko reportérům v Kodani.

Na řadu přijdou i taktické střely

NYT informoval, že Washington a Kreml zahájí příští rok sérii jednání o redukci dalších kategorií jaderných zbraní.Dohoda má snížit počet rozmístěných hlavic až na tisíc na každé straně, což je nejnižší hranice bez zapojení dalších jaderných mocností.

Snižovat se mají i uskladněné strategické hlavice (USA jich mají asi 3000, Rusko kolem tisíce). Poprvé v historii má redukce zahrnout i taktické jaderné střely s doletem 300 až 650 km. Rusko disponuje podle USA třemi až osmi tisíci, USA 500 až 1 200, přičemž až 240 z nich je stále rozmístěno v Německu, Belgii, Itálii, Nizozemsku a v Turecku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám