Hlavní obsah

Nový čínský prezident chce posílit armádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Nový čínský prezident Si Ťin-pching bude usilovat o velkou obnovu svého národa. Hodlá se při tom zaměřit na boj s korupcí a na podporu hospodářského růstu. Chce ale také silnější armádu.Prezident to řekl v zákonodárném sboru, kde téměř 3000 delegátů ujistil, že Čína bude nadále budovat socialismus v takové podobě, která jí vyhovuje.

Foto: ČTK/AP

Čínský prezident Si Ťin-pching

Článek

"Rezolutně musíme odmítnout formalismus, byrokracii, hedonismus a marnotratnost. Rezolutně musíme bojovat proti korupci a dalším formám nepatřičného jednání, ať už v jakékoli podobě," řekl prezident ve svém prvním vystoupení od jmenování do úřadu.

Občané podle něj očekávají lepší život a vedení země si nemůže dovolit ve svém snažení polevit. Prioritou mají být výdaje na sociální zabezpečení a snižování rozdílů v příjmech.

Prezident také řekl, že chce posílit armádu, aby byla schopna "vyhrát bitvy". Neřekl ale, co tím myslí. Čína teď nicméně vede s Japonskem spor o malé ostrůvky ve Východočínském moři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám