Hlavní obsah

Nově infikovaných v Číně výrazně ubylo, ve wuchanské nemocnici se tančí

Peking

Čínské úřady ve středu oznámily, že v úterý zaznamenaly nejméně nových případů nákazy novým koronavirem Covid-19 od konce ledna, konkrétně 2015. To podle agentury Reuters dává větší důvěryhodnost odhadu čínského experta v oblasti zdravotnictví, který předpověděl, že nynější epidemie by mohla skončit v dubnu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pacienti a zdravotníci ve Wu-chanu tančíVideo: Reuters

 
Článek

Celkem se v Číně novým koronavirem Covid-19, dříve označovaným jako 2019-nCoV, nakazilo 44 653 lidí, přičemž v úterý bylo zaznamenáno 2015 nových případů, což je nejméně za jeden den od 30. ledna. V pevninské Číně viru v úterý podlehlo 97 lidí a bilance obětí tak stoupla na 1113.

Čínský vládní poradce pro oblast zdravotnictví Čung Nan-šan v úterý prohlásil, že počty nových nákaz v některých čínských provinciích klesají a předpověděl, že epidemie koronaviru do dubna skončí.

Epidemie koronaviru by mohla do dubna pominout, tvrdí čínský expert

Svět

Zdravotníci pacientům zvedají náladu tancem

Protože dosud byly prognózy negativní, snažili se zdravotníci ve Wu-chanu zvedat nemocným náladu. Ve wuchanské polní nemocnici pacienti pravidelně se zdravotníky cvičí a tančí, aby si udrželi kondici a nepropadali depresi.

„Doufáme, že vytvoříme aktivnější atmosféru tím, že příležitostně bereme pacienty na dechová cvičení a tanec,“ řekla hlavní sestra Čchen Siao-jen z univerzitní nemocnice ve městě.

Zatímco čínské úřady uvedly, že situace je pod kontrolou, Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala, že epidemie představuje globální hrozbu, která může mít horší dopady než terorismus.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uvedl, že první vakcína proti novému koronaviru by mohla být vyvinuta za 18 měsíců, a vyzval svět, „aby se probral“ a vir považoval za „veřejného nepřítele číslo jedna“.

Koronavirus se bude jmenovat Covid-19, rozhodla WHO. Vakcínu slibuje za 18 měsíců

Svět

Wu-chan je na tom nejhůře

Převážná část nových obětí i nákaz je z centrální provincie Chu-pej, kde v úterý zemřelo dalších 94 lidí. V provincii již podlehlo koronaviru 1068 lidí. S odvoláním na sdělení místní zdravotnické komise o tom informovala agentura Reuters. Podle čínských úřadů bylo v provincii Chu-pej zaznamenáno dalších 1638 případů nákazy. Celkový počet nakažených v provincii v úterý tak stoupl na 33 366.

Ve městě Wu-chan, odkud se nemoc šíří, bylo zaznamenáno v úterý 72 úmrtí na Covid-19, zatímco v pondělí mu podlehlo 67 nakažených. Celková bilance obětí ve Wu-chanu tak stoupla na 820 mrtvých. Nově ve městě přibylo 1104 nakažených, což je méně než v pondělí, kdy bylo zaznamenáno 1552 nových případů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám